Jeho herectví televize připomene i filmem Milenci v roce jedna z roku 1973 a dramatickým snímkem Kanadská noc, který v roce 2008 natočil režisér Zdeněk Zelenka. O týden později se na obrazovce objeví pořad z cyklu Úsměvy, ve kterém byl v roce 2000 hostem Jaromíra Hanzlíka.

Různorodost ve třech desítkách "vinohradských" rolí, dramatech, komediích i tragikomediích je pro něj typická. S jevištěm se loučil postavou pana Champsboisyho ve frašce Brouk v hlavě, v níž od roku 1996 hrál 363krát.

"Zažil jsem s Viktorem nejkrásnější divadelní práci. Jsem ten poslední, kdo by nerozuměl hercovu rozhodnutí ukončit stále více vyčerpávající jevištní účinkování," komentoval Preissův odchod vinohradský šéfdramaturg Jan Vedral. Spolu s ředitelem scény Tomášem Töpferem mu popřál úspěch v další herecké práci ve filmu, rozhlase a v televizi.

Právě na obrazovce se populární herec v posledních letech objevuje nejčastěji. "Už v dubnu a i na podzim budu točit pokračování klasických detektivních příběhů Hany Proškové ze 70. let v režii Lucie Bělohradské. Následně pak v roce 2018 díl šestý celé této minisérie o kapitánu Vašátkovi," řekl Preiss ČTK. Hraje policistu před důchodem, který má klidnější vztah k věcem, nadhled a odstup. Objeví se i v druhé řadě seriálu Jiřího Stracha Labyrint.

"Jinak pravidelně pracuji v Českém rozhlase, který mi nabízí hezké příležitosti. Leccos je v plánu v blízké budoucnosti, ale zatím o tom nechci hovořit. Takže jsem spokojen," dodal nastávající sedmdesátník. Podle Týdeníku Rozhlas ho čeká role v novince Michala Lázňovského Fata morgana. Čtyři jeho hrdinové začátkem 40. let na palubě lodi prchají před Němci do Ameriky. V mezní situaci se profilují a různě na ni reagují.

Zatímco v rozhlase a v televizi je Preiss častým hostem, jen něco přes dvě desítky rolí ztvárnil na filmovém plátně. "Filmová technologie mi nikdy moc neříkala. Vždy jsem spíš režisérům radil, koho by měli obsadit místo mě," uvedl již dříve televizní Všechnopárty.

Vydavatelství Radioservis vydalo k jeho životnímu jubileu CD Sherlock Holmes a případ Karel Marx. Dalším titulem je Čechovova povídka Černý mnich. Pod vedením režisérky Hany Kofránkové v ní Preiss potvrzuje, že patří k nejlepším rozhlasovým interpretům a že jeho sedm vítězství v anketě Neviditelný herec není náhodných.