Před 100 lety měla v Národním divadle v Praze premiéru Janáčkova Její pastorkyňa. Spolu se Smetanovou Prodanou nevěstou, od jejíž premiéry uplyne 30. května 150 let, a Dvořákovou Rusalkou dnes patří mezi nejoblíbenější česká díla světového operního repertoáru. "Právě Janáček je podle dostupných celosvětových statistik na 21. místě žebříčku nejhranějších operních skladatelů, Dvořák pak až o něco níže - na místě osmadvacátém. Troufnu si přitom tvrdit, že zájem o Janáčka ve světě dál poroste, potenciál zaujmout má určitě i Bohuslav Martinů," uvedl šéfredaktor portálu Opera Plus Vít Dvořák.

Tuzemské publikum přitom paradoxně o Janáčkovy opery dlouhodobě příliš nestojí. Malý zájem o Janáčkovy opery i příčiny výrazného poklesu zájmu o tuzemskou operu v Česku v posledním čtvrtstoletí jsou podle Dvořáka téma na zevrubnou sociologickou studii. "Pootočit v Česku kormidlem (nejen) směrem k Janáčkovi, to je bezpochyby běh na dlouhou trať. Pomoci v tom hodně mohou podobně skvělá, byť bohužel v našich poměrech zcela ojedinělá představení, jako je v současné době Janáčkův Mrtvý dům ve Špinarově režii v pražském Národním divadle, případně události typu blížícího se podzimního janáčkovského bienále v Brně," sdělil Dvořák.

Přijetí Janáčkovy Její pastorkyně provázely problémy již od jejího vzniku. Po dokončení ji autor nabídl Národnímu divadlu v Praze, jeho tehdejší vedení však dílo odmítlo. Opera měla premiéru v lednu 1904 v Brně. Teprve o 12 let později zažil Janáček satisfakci v podobě uvedení svého díla ve "zlaté kapličce". Odtud se jeho opera vydala do světa, přičemž sklidila úspěch mimo jiné ve Vídni, v Německu i v New Yorku. "Její pastorkyňa se na programu Národního divadla v Praze letos objevila po dlouhých pěti letech na pouhá čtyři představení, v příští sezoně tam už zase bude zcela chybět," podotkl Dvořák.

Zájem v zahraničí je i o současnou českou operu. V letošní sezoně v Bavorské státní opeře uvedou pět představení South Pole a jedno v rámci letního operního festivalu v Mnichově. Dílo skladatele Srnky bylo už předem označováno za jeden z vrcholů této sezony.

Moderní opery zdomácňují i v Česku. Například třetí ročník festivalu soudobé opery Dny nové opery Ostrava na konci června představí celkem šest premiér. Opery 20. a 21. století díky uměleckému řediteli Petru Kofroňovi nabízí i pražská Státní opera.

Po dobu rekonstrukce historické budovy pražské Státní opery se v operní sezoně 2016/2017 odehraje až 95 představení v Hudebním divadle Karlín. Rekonstrukce budov Státní opery za přibližně miliardu korun má skončit v roce 2018. S budovou před rekonstrukcí se Státní opera rozloučí titulem Richarda Strausse Elektra, který bude mít premiéru 10. června.