"Deset dobrovolníků z devíti různých zemí čeká různorodá práce, která přispěje nejen k opravám hradu, ale také k vzájemnému poznávání. Většina aktivit bude směřovat k zlepšení kvality životního prostředí v této lokalitě a pomoci místním organizacím. Ve volném čase mají dobrovolníci v plánu poznávat krásy Karlovarského kraje a okolních měst," uvedla Zýbalová. Dobrovolníci se zapojí i do přípravy jednoho z turnajů projektu Fotbal pro rozvoj - turnaje, v němž se hodnotí především fair play, porozumění a spolupráce.

Dobrovolníci pomáhají s obnovou památky už 16 let. Na hrad přijíždějí pod záštitou agentury INEX - Sdružení dobrovolných aktivit. Za tu dobu prošla zřícenina hradu výraznou proměnou. Před 30 lety Hartenberg poničil významný požár a zbyly z něj jen ruiny, v posledních letech ale nové klenuté prostory ve sklepích, obnovuje se kaple a v severním traktu se začíná s přípravou pro zaklenutí prostor, kde byla černá kuchyně. Letos se také podařilo s pomocí evropských dotací opravit prostory v budově staré školy v Hřebenech, které nyní budou sloužit k propagaci hradu.

Kromě toho se na hradě pořádá řada tradičních akcí pro veřejnost, především rodiny s dětmi. Při Hartenberském strašení nebo Mikulášké jízdě na Hartenberg každoročně zavítají tisíce lidí.