Obžalovanému hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Rodina zavražděné po něm navíc požaduje jako náhradu za nemajetkovou újmu 1,7 milionu korun, státní zástupce považuje její nárok za oprávněný. Peníze žádá i Ailieseie za neoprávněné stíhání a psychickou a fyzickou újmu. Žádá tři miliony eur (77,18 milionu Kč). Rozsudek vynese soud dnes odpoledne.

Mladá žena zemřela násilnou smrtí v noci 10. srpna 2016 ve svém bytě na sídlišti pod libereckým vlakovým nádražím. Vražedná zbraň se nenašla, podle obžaloby šlo o ostrý nástroj s čepelí o délce asi deset centimetrů. Bezprostřední příčinou ženiny smrti byl šok z nadměrné ztráty krve při bodném poranění srdce a levé plíce. V bytě byl v té době i její, tehdy pětiletý syn. Nic ale neviděl, byl v jiném pokoji. Pachatel po činu mrtvolu odnesl z bytu k nedalekému mostu přes Nisu, kde byla nalezena po dvou dnech pátrání.

Přímé důkazy policie nemá. Mezi stěžejní nepřímé patří DNA obžalovaného nalezená na laně, které měla kolem krku zavražděná Ukrajinka. Pachatel ho zřejmě použil pro snazší manipulaci s tělem. Nalezený byl i otisk boty. Policie se domnívá, že takové Ailieseie vlastnil. Rumun to odmítá.

Podle státního zástupce Petra Hořína však důkazy bezpochyby jeho vinu prokazují. Motivem k jeho činu podle spisu bylo, že Ukrajinku vinil z rozpadu svého vztahu s jinou ženou. "Měl motiv, přístup na místo činu, na laně nechal svoji DNA, nemá alibi na dobu činu," uvedl Hořín. O vině obžalovaného podle něj také svědčí, že po činu narychlo odjel do Rumunska, i když známým tvrdil, že pojede za prací do Německa.

Obhájce Pavel Klíma ale tvrdí, že pachatelem je jiná, nezjištěná osoba. Podle něj je obžaloba sestavena z účelově seskládaných střípků. "Souhrn důkazních podkladů, což jsou nepřímé důkazy, však vinu mého klienta neprokazují," uvedl. Obhájce namítal, že na laně byla zjištěna DNA i spousty dalších osob, které se ale nepodařilo ztotožnit. Svoji DNA na laně Ailieseie zdůvodňuje tím, že jde o vodítko psa, které držel ten večer, když ho o to požádal neznámý muž asi kilometr od místa vraždy. Státní zástupce ale považuje za vyloučené, že by vraždu mohl spáchat někdo jiný. "Takovou souhru náhod považuji za vyloučenou," řekl.