Nejčastější příčinou požárů na polích byla technická závada na zemědělském stroji, v lesních porostech to byla nedbalost lidí. Škody činí miliony korun. Největší letní požár byl v Chrášťanech na Rakovnicku, zasahovalo u něj 600 hasičů a způsobená škoda přesáhla 1,5 milionu korun.

"Obrovskou roli u vzniku požárů při sklizni hraje takzvaná mechanická jiskra, tedy když lišta kombajnu škrtne o kámen," uvedl Pospíšil. Požár vzniká například po dostatečně neuhašeném ohni rozdělaným táborníky. Nezanedbatelný podíl na vzniku požárů mají odhozené nedopalky, dětské hry, zapálení suché trávy od horkého výfuku auta, zanedbaná údržba zemědělských strojů a také takzvané lampiony štěstí, které lidé vypouštějí s hořící svíčkou uvnitř i do volné přírody.

Hasiče podle Pospíšila při zásazích velmi tížilo stáří a neutěšený stav techniky dobrovolných hasičů. "Bez nich to nejde zvládnout," řekl Pospíšil. Zřizovatelem sborů dobrovolných hasičů jsou obce a o investicích do vybavení hasičů rozhodují zastupitelé. Druhým velkým problémem je podle vyšetřovatele požárů nedostatek vrtulníků určených pro hašení. Pro celou ČR jsou to nyní tři stroje," uvedl Pospíšil.

Ještě letos budou hasiči jednat se středočeským hejtmanem o úpravě nařízení kraje v době sucha, to rozšiřuje i pravomoci jejich kontrol. Do nařízení by se měl doplnit například zákaz vypouštění lampionů se svíčkou, zajíždění aut do porostů, které by mohly chytit od výfuku, povinnost kontroly údržby zemědělských strojů, které by měly mít lapač jisker.

Lesní požáry jsou také nebezpečné specifickými způsoby šíření, například po korunách stromů ve směru proudění větru, ale nebezpečné je i šíření pod povrchem země kořenovými systémy. Protože ne vždy lze tento způsob šíření pod zemí zachytit termokamerou, je často třeba okolí ohně prolévat a hlídat okolí. Nebezpečí spočívá i v tom, že oheň může najednou obklopit hasiče dokola.

Zatímco loni zaznamenali středočeští hasiči mezi 22. červencem a 23. srpnem 1374 událostí a z toho 256 požárů, letos to ve stejném období bylo 2120 událostí včetně 640 požárů. Dvě třetiny těchto požárů vzniklo v lesních porostech a na polích. U 13 požárů zasahoval i vrtulník s takzvaným bambi vakem naplněným vodou, který lze vypustit přímo nad ohněm. Na zásazích se podíleli nejen středočeští hasiči a dobrovolné jednotky, ale také hasiči z dalších sedmi krajů a pražští hasiči.

Nejrozsáhlejší letní požár ve středních Čechách vypukl 3. srpna na poli v Chrášťanech na Rakovnicku. Oheň, který se rozšířil do lesa, se podařilo dostat pod kontrolu druhý den, ale místo hasiči hlídali až do 9. srpna. Příčinou požáru byla jiskra, která vznikla při sečení pole kombajnem. Zasáhl 100hektarovou plochu. Přímá škoda je odhadnutá na 1,5 milionu korun, zásahem hasiči uchránili hodnoty za pět milionů korun.

Dalším z nejrozsáhlejších požárů byl u Branžeže na Mladoboleslavsku. Šlo o požár lesa a zasahovaly přes dvě stovky hasičů. Oheň byl ohlášen 4. srpna a zásah byl ukončen o dva dny později. Příčina a škoda vzniklá požárem jsou dosud v šetření.