"Obviněná vystupovala aktivně, čímž dokázala u poškozeného vyvolat mylnou představu o tom, že bude schopna peníze vrátit. Před poškozeným také předstírala, že začne podnikat, že získá úvěr a také že jedná s bankou o poskytnutí úvěru," uvedl Knötig. Svá tvrzení žena podporovala tím, že muži předkládala různé písemnosti a brala jej s sebou do banky.

Okresní soud v Ostravě v kauze původně rozhodl loni v září. Ženě uložil za krádež a úvěrový podvod šestnáctiměsíční vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců, ohledně vylákaných peněz ji však zprostil obžaloby. Následné odvolání státního zástupce zamítl letos v únoru Krajský soud v Ostravě.

Ostravské soudy odůvodnily zprošťující výrok v podstatě tím, že poškozenému muselo být zřejmé, že obviněná ve své osobní situaci nemůže nikdy půjčku vrátit. Peníze jí prý poskytl, aniž při tom projevil odpovídající míru obezřetnosti.

Nyní se případ vrací na okres k novému projednání a rozhodnutí. "Nedojde-li k zásadní změně skutkového stavu, bude se Okresní soud v Ostravě řídit právním názorem, který v tomto usnesení vyslovil Nejvyšší soud," uvedl Knötig.