"O takzvané zelené technologie z Česka je ve světě zájem. Už teď Česká exportní banka financuje řadu úspěšných projektů tuzemských firem v různých částech světa. A spolu s rostoucí poptávkou cítíme, že je potřeba české exportéry ještě víc povzbudit," uvedl dnes předseda představenstva a generální ředitel ČEB Jaroslav Výborný.

Banka se má mimo jiné podílet na vzniku materiálů připravovaných svazem, které se zaměří na mapování příležitostí na zahraničních trzích. V případě zájmu o bližší informace k možnostem realizace projektů ve vybraných státech pak budou experti banky k dispozici výrobcům a exportérům.

"Naše firmy mohou nabídnout řešení pro domácnosti v podobě solárních panelů a bateriových systémů, komponenty pro velké instalace obnovitelných zdrojů nebo řešení problémů s odpady. Česká republika s tradicí strojírenského průmyslu, skvělými inženýry a kvalifikovanými dělníky pro to má velmi dobrou pozici," doplnil programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

ČEB pomáhá financovat vývoz tuzemských exportérů na rizikové trhy. Svaz moderní energetiky upozornil, že zelené technologie české výroby vyhřívají už nyní například největší jurtu na světě v kyrgyzském Biškeku a podílejí se i na zabezpečení dodávek tepla ve městě.

Kromě malých zakázek, typu klimatizování horských hotelů, financovala ČEB také velké projekty za miliardy korun - mimo jiné stavby vodních elektráren v Turecku, Bulharsku či Gruzii. "V tuto chvíli jednáme o možnostech financování dodávek českých technologií do několika zemí v jižní Americe a poptávku cítíme také v Africe," dodal Výborný.

ČEB vznikla v roce 1995 a je součástí systému státní proexportní politiky. Posláním banky je podporovat český vývoz a povědomí o České republice ve světě.

Svaz moderní energetiky vznikl v loňském roce. Chce do české debaty o energetice přinášet evropské impulzy, které povedou k zajištění přední pozice ve vývoji a výrobě progresivních technologií. Cílem svazu je také pomoci českým firmám v oblasti proniknout na jednotlivé světové trhy.

Členy svazu jsou například Aliance pro energetickou soběstačnost, Asociace pro akumulaci a baterie AKU-BAT CZ, Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla COGEN Czech, Česká technologická platforma pro Smart Grid, Solární asociace, Česká fotovoltaická asociace nebo Unie zaměstnavatelských svazů ČR.