"Oficiálně smrt pilotů dosud nebyla potvrzena, letci či jejich těla se nenašli, ale zázraky se nedějí. Místo pádu letadla bylo přesně zjištěno. Našly se tam trosky a jeden padák, s kterým se katapultoval jeden z letců," řekl TASS zdroj z komise ministerstva obrany pro vyšetření katastrofy. Od ní podle něj uplynulo už tolik času, že by piloti nebyli s to udržet se na hladině.

"Na místě, kde se letoun zřítil, nyní pracují vojenští potápěči," řekle TASS zdroj z řad záchranářů. Jiný zdroj z bezpečnostních složek uvedl, že pohřešované letce hledá na 200 lidí. Podle agentury Interfax se po pilotech pátralo celou noc, na moři i na pobřeží, od úsvitu se do akce zapojilo i letectvo.

Cvičný letoun se zřítil kolem 17:00 moskevského času (okolo 16:00 SELČ). Stroj, který nebyl vyzbrojen, spadl do moře asi půldruhého kilometru od břehu. Média spekulují o technické závadě. Letoun startoval z letiště v Ejsku, kde se nalézá středisko pro přeškolování a výcvik pilotů letectva ruského vojenského námořnictva.

Podzvuková proudová letadla L-39, vyvinutá v někdejším Československu podnikem Aero Vodochody v 60. letech minulého století, se zakrátko stala hlavním cvičným letounem členských států Varšavské smlouvy. V Rusku jsou podle médií i dnes hlavním strojem pro výcvik posluchačů vojenských leteckých učilišť.