Ostravská průmyslová skupina Multicraft Group sdružuje 24 firem především z oblasti strojírenství a energetiky s celkovým ročním obratem zhruba tři miliardy korun. "O podnik Janka Engineering jsme měli enormní zájem. V portfoliu naší skupiny v něm spatřujeme velký potenciál, rádi bychom využili strategické synergie s našimi stávajícími společnostmi," uvedl místopředseda představenstva Multicraft Group Tomáš Kondělka.

Podle zástupce LEEL Electricals v České republice Filipa Eisenreicha skupina hledala silného kupce se znalostmi v oboru. "Celý proces se uskutečnil během půl roku bez výraznějších komplikací. Pro podnik je výborné, že se vrací do českých rukou. Budoucnost firmy vidím optimisticky," doplnil Eisenreich.

Firma Janka Engineering ve finančním roce od dubna 2016 do konce března 2017 meziročně snížila ztrátu z 45,5 milionu korun na 39,1 milionu. Tržby meziročně klesly o 5,6 procenta na 285,8 milionu korun.

Zhruba čtyři pětiny tržeb připadaly na Česko, osm procent na Evropu a 12 procent na ostatní země. Domácí tržby meziročně klesly o desetinu na 226,6 milionu korun, evropské o pětinu na 23,3 milionu korun. Tržby za vývoz do mimoevropských zemí vzrostly téměř o 80 procent na 35,9 milionu korun. Pro hospodářský rok 2017/2018 společnost plánovala meziroční zvýšení prodejů přibližně o deset procent.

Ve firmě pracovalo na konci března loňského roku 160 lidí, meziročně o 20 méně.

Kořeny firmy sahají do roku 1872, kdy Jan Antonín Janka v Praze zahájil provoz původní klempířské dílny. V roce 1907 přestěhovala do pražského Radotína. Po druhé světové válce přišlo znárodnění, podnik byl rozšířen a svými výrobky zásoboval celý tehdejší východoevropský blok. V roce 1998 se Janka Radotín stala součástí amerického nadnárodního holdingu Lennox. V roce 2009 ji převzala mezinárodní skupina LEEL Electricals se sídlem v Indii.

Společnost vyrábí klimatizační jednotky pro vlaky, vlakové soupravy a soupravy metra a tepelné výměníky pro topení, ventilace, chlazení a klimatizace.