"Lidé oceňují zejména integrované podlážky v předsíni, které jsou plně uzavíratelné a chrání jejich vybavení a také PVC okna, která umožňují, aby bylo ve stanu světlo. Když to shrneme, rodiny se snaží své děti dostat v dnešní době blíže k přírodě, ale zároveň si chtějí udržet komfort hotelů za nižší ceny," uvedl Jan Marušák z e-shopu s outdoorovým vybavením 4camping.cz.

Podle obsahové manažerky srovnávače cen Heureka.cz Alexandry Čermákové se průměrná cena nejoblíbenějších modelů stanů pohybuje mezi 2000 a 4000 korunami, do výsledné ceny však vstupuje mnoho faktorů. "Kromě velikosti rozloženého stanu je důležitá také jeho skladnost, váha, nepromokavost tropika a další. To vše se odráží na konečné ceně, která se může vyšplhat i na pár desítek tisíc," uvedla Čermáková.

Podle manažera výstavy stanů a vybavení do přírody v pražských Letňanech Víta Hrušky je skokanem roku kempingový nábytek, jehož prodeje stouply meziročně o desítky procent. "Za zmínku stojí také obrovský letošní zájem o kempingové nádobí, ať už klasické, skládací, z bambusu nebo z melaninu," dodal Hruška.

V posledních letech roste podle něj zájem o produkty šetrnější k přírodě a z obnovitelných materiálů. "Se zlepšující se ekonomickou situací ve společnosti je vidět také narůstající zájem o prémiovější, kvalitnější, tím pádem však někdy také dražší produkty a rozhodně nelze opomenout poptávku po "pohodlí" a po zboží poskytující větší komfort," řekl Hruška.

Roste také zájem o produkty zajišťující větší mobilitu a konektivitu jako jsou powerbanky, solární panely atd.

"Už dávno se nevaří jen na ohni. Meziročně sledujeme nárůst zájmu o různé typy vařičů. Díky váze a velikosti se jednoduše sbalí do batohu. Oheň je tak k dispozici za každého počasí na jakémkoliv místě," řekla Čermáková.

Také ešusy jsou moderní, s různými povrchovými úpravami - ocelové, nerezové, titanové. Podobný trend komfortu lze vysledovat například i mezi nejpopulárnějšími karimatkami. "Většina top modelů jsou už samonafukovací, a přesto vahou a skladností překonají ty klasické," dodala Čermáková.

mdk mal