Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru a v sektoru služeb, za leden vzrostl na 58,6 bodu z prosincových 58,6 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali mírné snížení indexu, v průměru na 57,9 bodu. Hranice 50 bodů odděluje růst aktivity od poklesu.

"PMI se přidává na seznam pozitivních lednových indikátorů. Věříme, že rok 2018 může být znovu rokem, ve kterém růst eurozóny překoná očekávání," řekl analytik Bert Colinjn z banky ING.

Dílčí index sektoru služeb stoupl nejvýše od srpna 2007. Překonal tak mírné zpomalení růstu ve zpracovatelském sektoru z prosincového rekordu. IHS upozornila, že se výrazně zvýšily nové objednávky ve všech zemích i sektorech, což přimělo firmy najímat nové zaměstnance nejrychleji od září roku 2000. Vyšší poptávka také zvýšila ochotu firem přesunout vyšší náklady na zákazníky, takže jak vstupní náklady, tak prodejní ceny rostly nejrychleji od dubna 2011.

Průzkum PMI je považován za jeden z hlavních indikátorů ekonomického růstu. IHS odhaduje, že pokud by se lednové tempo udrželo, čtvrtletní ekonomický růst by se pohyboval kolem jednoho procenta.

Růst aktivity je dobrou zprávou pro Evropskou centrální banku (ECB), která směřuje ke zpřísnění měnové politiky. Začátkem ledna ECB naznačila silnější ochotu podrobit svou politiku v první polovině tohoto roku změně. Je však velmi nepravděpodobné, že by už tento čtvrtek upustila od slibu pokračovat v nákupu dluhopisů. Bankovní rada bude podle zdrojů potřebovat více času na zhodnocení výhledu vývoje ekonomiky a eura.