"Pokud bude pokles koruny desetiprocentní, znamená to i desetiprocentní zlevnění dovozového zboží," uvedl Toman. Koncový zákazník to ale podle něj nepozná. "Znovu je třeba zdůraznit, že výrobce a zpracovatel nemá na spotřebitelskou cenu na pultech řetězců prakticky žádný vliv, o ceně rozhoduje výhradně obchodní řetězec. Je tedy otázka na řetězce, jak se změní ceny v řetězcích po ukončení intervencí," uvedl.

Pro české výrobce bude zlevnění dovozových potravin podle Tomana špatná zpráva - pokud se sníží ceny dovozových výrobků, obchody budou chtít desetiprocentní zlevnění i po českých dodavatelích.

Posílení koruny bude podle Jiřího Felčárka z Agrární komory ČR nepříznivé i z hlediska evropských dotací pro zemědělce. Za každou korunu, o kterou kurz koruny stoupne vůči euru, se sníží objem evropských dotací pro zemědělce o 1,4 miliardy korun ročně, tvrdí. "Odrazí se to ve výši dotací pro každý zemědělský subjekt," uvedl.

Ukončení intervenci bude mít podle Tomana dopad i na export potravin. "Exportérům se sníží cena při vývozu na společný trh. Asi ještě nelze úplně vyhodnotit ztrátu. Samozřejmě, při vývozu na třetí trhy bude hrát svoji roli, co to udělá s kurzem k dolaru, protože jde vesměs o dolarové obchody," řekl.

Generální ředitel Hamé Martin Štrupl řekl, že konec intervencí má na firmu mírně nepříznivý dopad. "Pro Hamé má tento krok lehce negativní dopady vzhledem k tomu, že polovinu všech našich tržeb máme v zahraničí. Větší část z toho je ale pokryta přirozeným hedgingem (zajištěním proti ztrátám), takže jsme se ani nijak zvlášť nyní na konec intervencí nepřipravovali," dodal. Důležité podle něj bude, aby kurz koruny zůstal ve stabilním pásmu.

Společnost Agrofert, která donedávna patřila ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), se snažila na konec intervencí připravit během letošního prvního čtvrtletí, protože se závěr zásahů centrální banky očekával. "Kurzové strategie firem v našem koncernu jsou vzhledem k různosti podnikatelských aktivit, od exportérů po dovozce, rozdílné. Nemáme žádný plošný scénář reakce na konec intervencí ČNB," uvedl mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Bankovní rada České národní banky dnes ukončila režim devizových intervencí. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 Kč/EUR, již dříve ale upozornila, že bude připravena nadměrné výkyvy kurzu koruny zmírňovat. Zhruba hodinu po oznámení konce devizových intervencí se koruna pohybovala výrazně pod hranicí 27 Kč/EUR.