"V posledních dnech a zejména po skončení státních svátků sleduji výrazný nárůst počtu žadatelů o změnu stanov," potvrdil notář Tomáš Strnad. Na zvýšený počet žádostí se připravují i rejstříkové soudy. Očekávají, že v příštích týdnech bude podáno velké množství žádostí, což může výrazně prodloužit dobu zpracování požadavku. "Běžný termín pro vyřízení je deset až 14 dní. Dá se předpokládat, že se v červnu termín prodlouží," varoval Patrik Nacher z Kanceláře podnikatele.

Soud totiž nemá žádný stanovený termín, do kdy musí být žádost zapsána do Sbírky listin. Navíc téměř polovina ze 180.000 firem je zapsána u městského soudu v Praze. Rychlost vyřízení se tak nedá ani odhadnout. "Někteří naši klienti, kteří žádost podali na rejstříkový soud, byli vyřízení během několika málo dní. Další naopak čekají už třetí týden," podotkl Strnad.

"Zájem o úpravy stále roste," řekl ČTK zakladatel advokátní kanceláře AK Matzner et al Jiří Matzner. Vedle limitovaných možností notářů jsou překážkou také představy společníků o možnostech úprav nebo změn zakládacích listin, respektive společenských smluv.

Jedním z velkých problémů jsou podle něj změny u společností, kde mají účast zahraniční společníci, především z právních oblastí, kde není notář v obdobném postavení jako v ČR. Jde například o USA nebo Irsko, kde není možné zmocnění notářským zápisem a je nutné, aby byl společník přítomen u českého notáře. Kvůli tomu náklady někdy násobně přesahují odměnu notáře, kterou je třeba uhradit. Zákonná úprava v tomto směru zkrátka značně pokulhává, dodal Matzner.

Pro firmy je důležité, že rozhodujícím dnem změny je den podání, nikoli den zápisu do Obchodního rejstříku. Podání je možné učinit buď osobně na soudu, nebo prostřednictvím doporučeného dopisu.