Tržnice oslaví 130 let žranicí! Výročí na talíři pod dohledem hvězdy Devadesátek

Kdy jste si v divadle naposledy dali pořádně do nosu? Při oslavě 130 let Holešovické tržnice v Praze to půjde. Diváky unikátní show čeká 11 chodů speciálního menu. A možná i ochutnávka dortu podle receptu Čapkova pejska a kočičky.
K nevídané podívané spojené s baštou na slano i na sladko zve společnost Výstaviště Praha, správce Výstaviště a Holešovické tržnice. Té začal rok oslav 130. výročí existence. „Čeká ji i otevření bývalé jateční burzy po rekonstrukci za zhruba 200 milionů korun, Hal 27 a 28 coby obchodů nebo v Hale 17 gurmánsko-kulturní festival, jehož součástí budou koncerty i show BEEF,“ láká programový ředitel Michal Tošovský. V roli kněze unikátní produkce také herec Kryštof Bartoš (32). K modlitbě za maso (nebo ne?) BEEF vyzve poprvé 25. dubna a pak ještě po 14 večerů, kdy se divákům dostane také jedenáctichodového menu.
„Každý je uměleckým zážitkem,“ slibuje spoluautorka show Veronika Svobodová. „Královská jatka připravovala maso pro Prahu, tady Češi poznávali vietnamskou kuchyni, sem chodí pro čerstvé potraviny,“ řekl Blesku režisér Adam Skala (38), proč tvůrci zvolili kulinářské téma. Mistry kuchařského řemesla pak čeká další úkol – přesně dle receptu z pohádky Josefa Čapka (1887–1945) stvořit dort pejska a kočičky! Jestli v něm bude opravdu i cibule a čtyři myši zatím organizátoři neuvedli.
Těm, kdo raději neriskují, pak Hala 17 otevře prostor s kavárnou, provozovna řeznictví Naše maso připraví lahůdky přímo v místní udírně a cukrárna Myšák legendární dezerty. Chuťové pohárky rozmazlí i nový koncept slovenské restaurace. V Tržnici se zkrátka bude zase baštit, novinky i klasika, jako uplynulých 130 let.
Ani u paláce se nespí
Stranou dění nezůstává ani Výstaviště. „Mezi zásadní události patří návrat 2256 metrů vitráží v rámci pokračujících oprav Průmyslového paláce nebo jubilejní desátý Den hrdinů, oblíbená akce vzdávající hold složkám integrovaného záchranného systému,“ řekl Blesku šéf společnosti Tomáš Hübl. Návratů je víc – na Matějské pouti se znovu rozjede legendární horská dráha Cyklon, která tu těšila malé i velké více než 40 let.
Užitečná a výjimečná
Areál Ústředních jatek královského města pražského vyrostl na zelené louce podle návrhu architekta Josefa Srdínka (1840–1932) v letech 1893 až 1895. Kvůli hygieně a zápachu co nejdál od obytné zástavby, ale na dosah zákazníkům. Zvířata sem byla dopravována hlavně po železnici z bubenského nádraží. Na jatkách se poráželo do roku 1983, pak byl provoz ukončen a prostor se změnil v tržnici. „Dodnes je i díky zachovalé architektuře řazen po bok významných památek Evropské stezky industriálního dědictví,“ připomíná dnešní správce.
Víte, že... • ...v obou areálech se loni odehrálo 373 akcí? Přilákaly na dva miliony návštěvníků a letos se čeká ještě vyšší zájem.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.