Podcast: Opulentní žranice může být umění, přesvědčí fanoušky pražské ikony Kryštof Bartoš

Video se připravuje ...
Autor: Ivan D. Hladík - 
9. dubna 2025
06:00

Jako každé město i naše metropole nabízí několik ikonických míst, na která nejen Pražané nedají dopustit. Jedním takovým je i Holešovická tržnice, už 130 let. Kulaté výročí se tu slaví celý rok, hlavně speciálním projektem BEEF a autoři slibují, že to bude maso! Dohlédne na to oblíbený herec Kryštof Bartoš.

Do studia za námi do dalšího dílu Podcastu Blesku přišli představit projekt BEEF (anglický název pro hovězí maso) režisér představení Adam Skala a představitel hlavní role Kryštof Bartoš, jehož diváci znají třeba ze seriálů Devadesátky nebo Zlatá labuť. Jejich souhra byla patrná od chvíle, kdy se před budovou naší redakce sešli. Jsou dlouholetými přáteli, uměleckými kolegy a možná i právě tohle propojení stojí za představením plným nápadů a chutí. „To představení bude inscenovanou večeří. My vždycky říkáme, že ta je to nejdůležitější, za čím tam jdete. Příběh, který tam vyprávíme, je primárně vyprávěný ani ne tak slovem, hudbou nebo scénickými prostředky, ale tím menu a tím, jaké chody a jakým způsobem za sebou jdou, a to si myslím, že je to, co dělá tenhle zážitek unikátním,“ uvedl rozhovor Skala.

Kryštof Bartoš a Adam Skala byli spolužáci, zůstali přáteli a spolupracovníky. V akci jsou vlastně pořád, takže o souhru a pár překvapení nebude nouze ani během produkce BEEF. Kryštof Bartoš a Adam Skala byli spolužáci, zůstali přáteli a spolupracovníky. V akci jsou vlastně pořád, takže o souhru a pár překvapení nebude nouze ani během produkce BEEF. | Blesk – Robert Klejch

Jedenáctichodovým menu zakomponovaným do divadelního projektu chtějí tvůrci oslavit 130 let holešovické tržnice v metropoli. Místo se poslední roky výrazně mění, prochází nákladnou rekonstrukcí, halu za halou, dům za domem se opět vrací ke své původní podobě. Každoročně nabízí spoustu možností, jak si tu užít volný čas s přáteli i rodinou, jak si dobře nakoupit, dobře se pobavit i najíst. Postavu velekněze v opulentní modlitbě za maso, byť není všechno maso, co se během BEEFu podává (zdaleka ne, a na své si přijdou i vegetariáni), ztvárňuje již od 25. dubna Kryštof Bartoš. „Je to v podstatě monodrama. Já jsem ještě monodrama nikdy vlastně nedělal, to je moje první,“ přiznal herec.

Podle Bartoše je velekněz masa postavou spíše konferenciérskou. „Je to člověk, který vás provede celým večerem, což je vlastně taky svého druhu pro mě poprvé. Role je podobná některým, které jsem hrál předtím, třeba právě s Adamem v našem absolventském představení Žranice, když jsem hrál prezidenta zeměkoule, tak to vlastně v něčem bylo podobný, taková omnipotentní (všeho schopná, pozn. red.) postava, řekl bych,“ uvedl. „Mám asi nějakej fetiš na to obsazovat Kryštofa do rolí příšerných lidí ve vysokých funkcích,“ komentoval s úsměvem Skala.

Kryštof Bartoš a Adam Skala byli spolužáci, zůstali přáteli a spolupracovníky. V akci jsou vlastně pořád, takže o souhru a pár překvapení nebude nouze ani během produkce BEEF. Kryštof Bartoš a Adam Skala byli spolužáci, zůstali přáteli a spolupracovníky. V akci jsou vlastně pořád, takže o souhru a pár překvapení nebude nouze ani během produkce BEEF. | Blesk – Robert Klejch

Nejméně deset repríz BEEFu ale není jedinou akcí, na které se nyní oblíbený herec podílí. Diváci ho opět uvidí i na obrazovce. „Třeba v Odznaku Vysočina. Nebo v divadle v celé řadě různých rolí… Můžu pozvat třeba na naši společnou věc Jak se dělá divadlo do Nodu, do Divadla X 10, kde hraju dvě skvělý představení – Vojcek nebo Jako lvi, aneb Sestup a vzestup pana B. Já hraju titulní roli pana B, na což jsem velice hrdý. Anebo na Peera Gynta do Činoherního studia v Ústí,“ zve Bartoš. Třeba i k poslechu jedné z výjimečných audioknih, slavného příběhu Trainspotting od Irvina Welshe, jejž Bartoš načetl pro OneHotBook.

Jaký vlastně mají oba umělci vztah k jídlu, když jídlem slaví? „Říct fakt neumím,“ řekl Skala. „Já o jídle čtu, mám jídlo rád, s jídlem jsem pracoval, podnikáme s manželkou trochu v oblasti gastronomie… Co mě baví na jídle poslední dobou? Ta, o kterých se dočítám a pak je jedu ochutnat,“ dodal nakonec s tím, že za zážitkem na talíři putoval i do vybydlené rybářské vesnice na Kanárských ostrovech. Stručnější byl Bartoš. „Moje nejoblíbenější jídlo v poslední době je kimchi ramen z restaurace Teplá Kačka v Holešovicích. V poslední době mám čím dál raději asijskou kuchyni,“ uvedl a vrátil se tak na sedmičku, která je jeho oblíbenou městskou částí.

V dobách největšího provozu řezníci v jatkách ročně zpracovali až 87 milionů kusů dobytka. V dobách největšího provozu řezníci v jatkách ročně zpracovali až 87 milionů kusů dobytka. | Blesk – AR, Holešovická tržnice

Tam se nacházejí i lokality, které má Bartoš na metropoli nejraději. „Stromovka, Veletržní palác, Štvanice a ta nová lávka, zoologická zahrada, bistro Karel, to jsou moje kultovní místa,“ řekl. „Já na Praze oceňuju rozmanitost, pro mě jsou Praha lidské příběhy,“ přidal se Skala. Příběh BEEF odvypráví oba třeba i pro vás poprvé již za pár dnů. Zatím si můžete tento díl Podcastu Blesku vychutnat do posledního sousta, a dozvíte se také, jestli i jako brzy novopečený tatínek zvládne Kryštof Bartoš zastat kuchyňské práce a co umí uvařit. Nebo kde mají v Praze podle Adama Skaly nejlepší chléb a s kým upekl BEEF. Tak tedy 25. dubna v tržnici: dobrou chuť.

Podívejte se nebo si poslechněte tento díl Podcastu Blesku:

Video  Podcast: Opulentní žranice může být umění, přesvědčí fanoušky pražské ikony Kryštof Bartoš  - Ivan D. Hladík, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Uživatel_5313099 ( 9. dubna 2025 13:29 )

Film Velká žranice,hovoří za vše

Zobrazit celou diskusi