Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co se skrývá Pod Jezevčí skálou? Tomáš Holý (†21) objevil Šumavu před 45 lety

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. prosince 2023
05:00

Filmařsky měl málo co nabídnout. Scénář také nebyl nic převratného. Jak je tedy možné, že film Pod Jezevčí skálou i po letech sledujeme s dojetím a zájmem? Mohl za to Tomáš Holý (†21) a především krása šumavských lesů, jimž vládl přísný děda Straka. Snímek nás za humna pozval poprvé před 45 lety.

Byla to doba, kdy mladá, ale o to zářivější hvězda Tomáše Holého (†21) svítila nejjasněji. Měl za sebou Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a čerstvě Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), šel z role do role. Jednu z nich získal i v trilogii, která odstartovala 8. prosince 1978 v kinech příběhem Pod Jezevčí skálou. „Byl prototyp malého rošťáka, jehož milovaly děti, ale taky mámy a tátové,“ vysvětlovala Tomášův úspěch režisérka Marie Poledňáková (†81). Klučina měl ale silného spoluhráče – dechberoucí šumavskou přírodu. V jejím středu vznikl příběh o pražském klukovi Vaškovi, který hledal cestu k dědečkovi Strakovi (Gustáv Valach, †81), místnímu hajnému. A u toho objevil lesy a jejich obyvatele. 

Nechal to na něm

Režisér Václav Gajer (†74) se natáčení chopil po osmiletém zákazu a odměněn byl nečekaně obřím úspěchem. Také v Německu, kde tuzemská tvorba i za normalizace sklízela ovace. Poté přišla zakázka na další dvě, původně neplánovaná pokračování. „Udělal jsem dobře, když jsem dal Tomášovi volnou ruku a nenutil ho šprtat scénář,“ věděl Gajer, který Holému jen vždy vysvětlil obsah scény a zbytek nechal na něm. Že příležitost uměl využít, dokazuje v roli Vaška s každou další reprízou – i letos, kdy celou sérii nabízí kromě svátečního programu televizí také Voyo a Prima+.

Natáčení záchrany Broka v teplotách -16 až -20 °C Tomáš zvládal nejlépe ze všech, i když ho napůl uspaný jezevčík kousl do tváře. Natáčení záchrany Broka v teplotách -16 až -20 °C Tomáš zvládal nejlépe ze všech, i když ho napůl uspaný jezevčík kousl do tváře. | FS Barrandov/ M. Pešan, Z. Dukát

Tragédie „dědy Straky“

Sotva se režisér Gajer směl po komunistickém zákazu vrátit na plac, hned si zase zahrával. Jako Straku si prosadil přes soudružský odpor silně věřícího Gustáva Valacha, který měl kvůli svému přesvědčení na konci 50. let sám zákaz. Divadlo musel vyměnit za bagr. „Odmítal se vzdát své víry jen proto, aby se někomu zalíbil,“ vzpomínal pro deník Čas umělcův syn Gustáv (74). Víra také herce podržela ve chvílích, kdy mu nejmladší dcera Janka (†42) zemřela na rakovinu, stejně jako všichni tři jeho bratři. Starší dcera Veronika pak v 53 letech. Valach zesnul po infarktu a krvácení do mozku roku 2002.

Víte, že... • Tomáše na natáčení rozbolel zub? Zodpovědně ale nejdřív natočil vše dle plánu, až pak jel přímo na Šumavě k zubaři. • Skotačivého jezevčíka Broka ztvárnil Bibo, velmi ceněný šampion? • Ve škole se Tomáš neohřál? Snímek točil po práci na filmu Setkání v červenci, i proto jej doprovázela učitelka a 2-3 hodiny denně ho učila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi