Pavilon pro lední medvědy, kteří vlivem globálního oteplování patří mezi ohrožené druhy, byl postaven už ve 30. letech minulého století. Je tedy s podivem, že s úpravami vydržel až do dnešních dní. Je ale logické že jak výběh samotný, tak jeho technologie jsou extrémně zastaralé, a pražská zoo tak potřebuje pavilon nový. Pokud by k tomu nedošlo, je podle vyjádření ředitele Miroslava Bobka chov ledních medvědů v Praze neudržitelný.

Nová expozice

Zoo proto před několika lety představila projekt na novou expozici Arktida z pera studia GL Architekti. V expozici by měly být dva veliké výběhy a čtyři bazény pro lední medvědy, k tomu bystřina, skokanské plošiny i výrobníky ledu, dále pak doplňková expozice, návštěvnické prostory zahrnující i restauraci a samozřejmě rovněž objekty skrývající zázemí jak pro zvířata, tak pro technologie, zejména ty na čištění vody. Žádný podobný pavilon v Česku nenajdeme, má to ale jeden velký háček.

Suma se vyšplhala přes miliardu

Původní cena, kterou odsouhlasil magistrát, byla asi 820 milionů korun, podle posledních informací však tato suma vylétla až na 1,2 miliardy. I toto navýšení pražští radní schválili, začínají se však objevovat názory, zda je podobná obří investice v době utahování opasků opravdu potřeba.

Stavbu kritizuje i bývalý úspěšný ředitel zoo Petr Fejk „Původně šlo o lepší podmínky pro lední medvědy, teď to spíš vypadá na monstrum. Autentická příroda v zadní části areálu se hezky vybetonuje a nahradí budovami, technologiemi, umělými skalami a vodopády. Superdrahá bude nejen stavba, ale i následný provoz. Přitom kdybyste se zeptali medvědů samých, brali by určitě radši právě tu pravou přírodu,“ napsal na svůj Facebook.

„Z rekapitulace příprav celého projektu navíc soudím, že nikdo vlastně ani neví, kolik to bude stát. V červnu 2017 byl vybrán v soutěži architektonický návrh s rozpočtem 150 mil. V květnu 2022 dostal územní rozhodnutí s cenovkou 500 mil. V lednu 2023 už to se stavebním povolením bylo 800 mil. A teď v listopadu 1,2 miliardy. Údajně kvůli dražším materiálům. Suma sumárum bych dal ten neuvěřitelný balík peněz radši přímo na ochranu ledních medvědů ve volné přírodě. A pro inspiraci si zajel do zahrad, kde umí dát těmto zvířatům dobré podmínky k životu i bez miliard utopených v drahých technologiích a stovkách tun betonu,“ pokračuje v úvaze.

Zoo: Není to nic neobvyklého

Proti tomu se ovšem za Zoo Praha ohradil její mluvčí Filip Mašek. „Nový prostor pro lední medvědy je v Zoo Praha připravován téměř deset let. Pohled na jeho pojetí se v průběhu doby měnil; současně rostly i nároky na chov velkých zvířat ze strany EAZA a odborné veřejnosti obecně. Vše bylo pochopitelně průběžně konzultováno se zřizovatelem,“ vysvětluje pro Blesk.cz. Upozorňuje, že součástí expozičního celku bude také expozice pro tuleně. 

„Je pojat tak, aby co nejdéle nezastaral a byl nejen optimální pro zvířata, ale také vysoce atraktivní pro návštěvníky. Prioritou je samozřejmě špičkové zabezpečení celého areálu – nezapomínejme na to, že lední medvěd je potenciálně vysoce nebezpečné zvíře. Arktida je skutečně enormně náročný projekt, a to i finančně. V moderních zoologických zahradách se však pro velká zvířata srovnatelně náročné expozice budují již minimálně poslední dekádu,“ dodává. 

Expozice tuleňů cenu navýšila zhruba o třetinu. „Aktuální odhad pochopitelně narostl i v důsledku zvýšení cen stavebních prací a materiálů a vlivem inflace. Současně považujeme za nutné uvést, že částka schválená Radou HMP se odvíjí od položkového rozpočtu, která má cca 900 stran a byl vyhotoven na základě dokumentace pro výběr zhotovitele,“ uvádí Mašek.

Pražský magistrát, respektive radní pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti), za investicí také stojí. „Financování je rozloženo do čtyř let. O tom, že pavilon Arktida je potřebný, rozhodla již předminulá rada v roce 2017, kdy pro přípravu této expozice zvedlo ruku všech 11 radních tehdejší koalice,“ uvedla radní.

A investici nedávno v pořadu České televize Události komentáře obhajoval i kurátor savců Pavel Brandl. „Nejpodstatnější je, že je to  expozice pro více než jeden milion návštěvníků ročně,“ namítl v debatě Brandl. „Násobte to životností takové expozice a dostáváme se k tomu, že tento areál navštíví za dobu životnosti nejméně 50 milionů návštěvníků,“ řekl s tím, že kdyby nový areál vydržel tak dlouho jako současný medvědinec, šlo by asi o 100 milionů návštěvníků.

Video
Video se připravuje ...

Medvědice Cora už si užívá v novém bazénu TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
41 fotografií