Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemřel slavný střihač Alois Fišárek (†80). Dělal na Koljovi, Obecné škole i Tmavomodrém světě

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2023
23:25

Ve věku 80 let dnes zemřel filmový střihač a pedagog Alois Fišárek, držitel šesti Českých lvů, které obdržel za snímky Akumulátor 1, Kolja, Kanárek, Tmavomodrý svět, Kuky se vrací a v roce 2018 za mimořádný přínos české kinematografii. ČTK to za rodinu oznámila dcera Anežka Fišárková.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že český filmový střihač Alois Fišárek nás opustil v poklidném spánku,“ uvedla Fišárková bez bližších podrobností.

Svůj střihačský rukopis zanechal Fišárek v dalších známých filmech, mezi které patří Obecná škola, Jízda, Báječná léta pod psa nebo Vratné lahve. Loni na karlovarském filmovém festivalu představil snímek Dvě slova jako klíč režiséra Davida Svátka.

„Musím pracovat, protože jsem vždy pracoval tak intenzivně, že jsem si nevybudoval žádné koníčky. Tudíž, když nemám žádné koníčky, tak raději pracuji,“ řekl loni serveru Novinky.

Syn malíře Aloise Fišárka se narodil 7. ledna 1943 v Opočně. Studia na katedře střihu FAMU dokončil v roce 1968. Jako střihač působil v letech 1965 až 1972 u Československého armádního filmu, v letech 1974 až 1996 u Krátkého filmu.

V období 1968 až 2002 vyučoval na FAMU, kde vedl katedru střihové skladby, později působil jako pedagog na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. „Nikdo vlastně neví, co střihač dělá, jsem tomu velmi rád, ale studentům vysvětluji, že s tím musí počítat,“ uvedl Fišárek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi