Obsah filmu Dvě slova jako klíč

Na několika kontinentech se odehrávají příběhy o vztahu rodičů a dětí, o osudu a o neznámých silách, které řídí naše kroky.

Obsazení filmu Dvě slova jako klíč

Herci Postavy
David Švehlík Josef
Ivan Franěk Tomáš
Jaroslav Dušek Milan
Marika Šoposká Dana
Pierre Richard kněz
Gen Seto byznysmen
Diana Dulínková není uvedeno
Daniel Olbrychski není uvedeno
Jana Nagyová není uvedeno
Jiří Šimek není uvedeno
Juki Iwasaki není uvedeno

David Švehlík - Josef

Narodil se 6. dubna 1972 v Liberci. Jeho otcem je herec Alois Švehlík. Se svou exmanželkou Jitkou Schneiderovou má dceru Sofii Annu. S hraním začal už v raném dětství, když se v pěti letech objevil na prknech libereckého Divadla F. X. Šaldy ve hře Neúplatný aneb Škola manželů.

Studoval teologii a filozofii, na DAMU absolvoval obor divadelní režie. Nejblíže je jeho herecká kariéra spjatá s divadly Na zábradlí a Ungelt. Kromě toho také hostoval či hostuje v divadlech ABC, V Řeznické, Kalich či A Studiu Rubín. Před kamerou debutoval roku 2003 rolí přítele hlavní hrdinky ve francouzském snímku Jean Moulin, une affaire française. Objevil se ve filmech Román pro ženy, Anděl Páně, Bolero, Pravidla lži či Ve stínu nebo v seriálech Dobrá čtvrť a Kriminálka Anděl.

Ivan Franěk - Tomáš

Narodil se 17. června 1964 v porodnici v Plzni na Borech. Herec, loutkař a výtvarník s řadou zahraničních zkušeností. Od roku 1996 spolupracuje s francouzskou televizí a hraje v celovečerních filmech. V roce 2001 vytvořil hlavní roli ve filmu Silvia Soldiniho Ve větru hořím.

Po mezinárodním úspěchu snímku se herecky prosadil v řadě francouzských a italských titulů, např. Vodka lemon, Válka policajtů, Předtucha, Nevinná aj. Do českého filmu se vrátil v roce 2007 snímkem Tajnosti, o dva roky později pak hlavní rolí v hororu T.M.A. a v dramatu Hodinu nevíš… Natáčí stále především v zahraničních produkcích.

Jaroslav Dušek - Milan

Narodil se 30. dubna 1961. Je český filmový a divadelní herec, režisér i scénárista. Po absolvování gymnázia učil autorské herectví a jevištní improvizaci na Lidové konzervatoři.

Pro televizní diváky je nezapomenutelná jeho role ve filmu Jana Hřebejka Pelíšky s glosou "Přišel jsem s nabídkou kvalitního sexu". Dále se objevil ve filmu Pupendo, Musíme si pomáhat nebo v Želarech. Jaroslav Dušek třikrát po sobě v letech 2000-2002 moderoval slavnostní předávání cen Českého lva. V roce 1994 napsal libreta k opeře Opera La Serra, o deset let později Nagano (za tuto operu dostal cenu Alfréda Radoka).

V Divadle Na Jezerce můžete Jaroslava Duška vidět v komorní hře současného francouzského dramatika E. E. Schmitta - Manželské vraždění. Výchozí zápletka je vcelku banální, brzy však nabere směr k nečekaným, překvapivým zvratům. Jedná se o uvedení v české premiéře, světová se konala v Paříži roku 2003. V letech 2000–2002 moderoval slavnostní ceremoniál výročních filmových cen Český lev. V Pustině si zahrál nejednoznačnou roli Karla Sikory.

Marika Šoposká - Dana

Narodila se 12. listopadu 1989 v Havlíčkově Brodu. Vystudovala hudebně-dramatický obor Pražské konzervatoře (absolvovala v roce 2010).

Ještě během studia hrála Marika Šoposká v několika školních představeních. Role ve dvou z nich - Kohoutově Ruletě a Rutově inscenaci Drahý Kadle, kampak dneska po divadle - si zopakovala i na Malé scéně Divadla pod Palmovkou. Účinkuje rovněž v divadelní společnosti Nevítaní, kde ztvárnila postavu Inés v Sartrově S vyloučením veřejnosti a Lucy v Noci bláznů.

V Činoherním klubu hraje Cecilku v Hamptonových Nebezpečných vztazích a Karolínu v Carrové hře U Kočičí bažiny. V sezóně 2010/11 ztvárnila na scéně Národního divadla v Praze Bianku ze Zkrocení zlé ženy. Hraje v divadle V Celetné v inscenaci Něžná je noc. Ve Strašnickém divadle účinkuje ve hře Romeo a Julie.

Pierre Richard - kněz

Francouzský herec, komik a filmový režisér, narozen 16. srpna 1934 ve Valenciennes ve Francii. Proslavil se v 70. a 80. letech 20. století jako populární komediální herec známý svou fyzickou komikou a výraznou tváří. Richardův komediální talent a talent pro slapstickový humor mu vynesly přezdívku "Narušitel".

Často spolupracoval s režisérem a scénáristou Francisem Veberem a hrál v komediálních hitech, jako je "Vysoký blondýn s černou botou" (1972) a jeho pokračování "Návrat vysokého blonďáka" (1974). Richardovo ztvárnění nemotorných, nevinných postav se sklonem dostávat se do vtipných situací si získalo přízeň diváků. Známá je také jeho role ve filmu "La Chèvre" (1981), kde si zahrál po boku Gérarda Depardieu a předvedl svou komediální sehranost a dokonalý timing.

Richardova kariéra trvá již více než pět desetiletí a objevil se ve více než 80 filmech, kde prokázal svou všestrannost tím, že zvládl jak komediální, tak dramatické role. Kromě herectví se Richard věnoval i režii několika filmů, například "Le Distrait" (1970) a "Je Suis Timide...". Mais Je Me Soigne" (1978), kde předvedl svůj talent i za kamerou. Richardova práce byla oceněna řadou cen, mimo jiné Césarem pro nejlepšího herce za roli ve filmu "Vysoký blondýn s černou botou" (1973). Svým jedinečným komediálním stylem, okouzlující osobností a významným přínosem francouzské kinematografii zanechal Pierre Richard ve světě komedie nesmazatelnou stopu.

Dvě slova jako klíč - podrobné informace o filmu

Dvě slova jako klíč představují volné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů. Stejně jako „Úsměvy“, které získaly Cenu filmových fanoušků v rámci Českého lva 2018, ho natočil režisér Dan Svátek podle knihy Josefa Formánka, v hlavních rolích se představí David Švehlík a Ivan Franěk.

Dvě slova jako klíč sleduje osudy různých lidí na několika kontinentech, které se postupně prolínají, a nakonec se spojí v jeden příběh. Film vznikal po celém světě v reálném prostředí, kromě Česka natáčel štáb také ve Francii, Dánsku, Indii, Himalájích, New Yorku, Japonsku nebo v Indonésii na ostrově Siberut, jenž ve svých knihách přiblížil právě Josef Formánek.

„Josef nás vzal přímo tam, kde jeho dechberoucí knihy vznikaly, ke kmenům v džungli, u nichž přebýval. Stal se prostředníkem mezi dvěma světy a nám najednou jeho knihy ožily před očima,“ vzpomíná režisér Dan Svátek.

Vedle Davida Švehlíka se ve svých rolích z Úsměvů smutných mužů vrátí Jaroslav Dušek, Ivan Franěk a Marika Šoposká, v dalších rolích se pak objeví také zahraniční hvězdy Daniel Olbrychski, Pierre Richard, Gen Seto nebo Jana Nagyová.

Větší prostor ve filmu dostává postava Ivana Fraňka, herce, jenž se předtím představil ve francouzském velkofilmu Tři mušketýři, hrál v oscarové Velké nádheře Paola Sorrentina, ve Válce policajtů s Gerardem Depardieuem či z v Anny Luca Bessona. Na několika kontinentech se odehrávají příběhy o vztahu rodičů a dětí, o osudu a o neznámých silách, které řídí naše kroky.

Japonský byznysman se chce smířit s dcerou, kterou jako malou opustil, a vydává se na cestu smíření do Himalájí, svobodná matka v Česku dostane záhadný dopis, malíř a vyléčený alkoholik potkává krásnou ženu a s ní i možnost rodinného života, spisovatel bere svého kamaráda a jejich vnitřní démony na výpravu do indonéské džungle, kněz v New Yorku se musí vypořádat se zvláštními sny a na samotě kdesi na břehu Baltského moře čeká starý muž na návštěvu syna.

Každý z hrdinů stojí před zásadní změnou ve svém životě a jejich kroky mohou ovlivnit příběh toho druhého. Jejich samostatné cesty se začnou prolínat, a nakonec se spojí do jednoho velkého příběhu života.

„Uvidíš film, který nezapomeneš. Film, který se ti opře do srdce,“ vyprávěl Jaroslav Dušek po shlédnutí filmu během jednoho svého vystoupení. „Můžu vám s naprostou jistotou říct, že je to něco, co tady dlouho, a Bůhví jestli v české kinematografii vůbec někdy, nevzniklo. Blbé je, že to hodně to probrečíš. Ale ne, že by to bylo smutný, ale protože je to tak silný.“ Producentem filmu je společnost Holiday Films, koproducenty IS Produkce, Filmový uzel, Czech Press Group, Statutární město Zlín, SPŠK, Galen Clinic a Česká televize. Distributorem je Bontonfilm.

Video
Video se připravuje ...

David Švehlík a Pierre Richard vám změní život Bontonfilm, idh

Fotogalerie
21 fotografií