Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak vytrhnout velrybě stoličku zjistili diváci o Vánocích poprvé před 45 lety

Autor: Ivan D. Hladík - 
31. prosince 2022
05:30

„Všichni kluci mají tátu, jenom já nemám ani psa!“ Po minirolích to byla první velká příležitost budoucí hvězdy Tomáše Holého (†21). Vánoční komedií se okamžitě zapsal do srdcí miliónů diváků, hltalo ji 87 % domácností, které měly televizor. Film Jak vytrhnout velrybě stoličku je poprvé těšil na Štědrý den před 45 lety.

Možná jste si ve svátečním veselí stihli film připomenout v reprízách 25. 12. na ČT1 nebo 28. 12. na stanici JOJ. V téměř čtyřiceti zemích světa diváci dychtivě poprvé zjišťovali Jak vytrhnout velrybě stoličku po premiéře, jíž měl televizní evergreen před 45 lety, 24. prosince ve 20 hodin večer. S miskou cukroví na klíně se rodiny popadaly smíchy za břicho přitom, jak malý Vašek pořádal expedici za ztraceným tátou. A přestože byl přelomový snímek scenáristky a režisérky Marie Poledňákové (†81) plný hvězd, tu největší si vychovala sama.

Malý Vašek (Tomáš Holý) vzhlíží k tatínkovi horolezci, kterého nepoznal. A mamince hledá ženicha i na dovolené v horách. Malý Vašek (Tomáš Holý) vzhlíží k tatínkovi horolezci, kterého nepoznal. A mamince hledá ženicha i na dovolené v horách. | Česká televize

Pro hlavního dětského hrdinu vybírala herce ze 140 dětí, během konkurzu nevýrazného Tomáše nejprve přehlédla. „Teprve když udělal na pozdrav zvláštní gesto, upozornil na sebe,“ vzpomínala režisérka. Malý Tomáš naprosto změnil celý film, původně plánovaný jako drama. „Když jsem byl malej, tak jsem ti věřil, že sis mě koupila v hračkářství, ale teď už jsem velkej a moc dobře vím, jak se narodí dítě. Po svatbě,“ zní jedna z mnoha hlášek, které tu z jeho úst znějí. Všechny do jedné dodnes milují příznivci českých filmů a zimních dobrodružství mnoha generací.

Mohla se už jen smát

Autorkou snímku, jemuž diváci v žebříčku Česká komedie století přisoudili sedmou příčku, byla tvůrkyně, jejíž filmy z přelomu 70. a 80. let se staly nezapomenutelnými. V té době také vznikl pod jejím vedením vítěz zmíněné ankety, S tebou mě baví svět (1982). Strakonická rodačka Marie Poledňáková tak klidně mohla odpočívat na vavřínech, přesto se po 15 letech odmlky vrátila s úspěšnými komediemi Líbáš jako bůh (2009) a Líbáš jako ďábel (2012). Patří mezi osobnosti, které letos odešly do uměleckého nebe. Poledňáková zemřela v úterý 8. listopadu.

Harapes se urazil, Zázvorková měla štěk

Film je důkazem, že pro kvalitní podívanou stačí pár hereckých es. Mezi nimi jako Vaškova maminka zářila něžná Jana Preissová (74) a mužný František Němec (79) coby záchranář Luboš. I ve vedlejších rolích ale bylo oč stát, ač moc prostoru neměly. Třeba Stella Zázvorková (†83) se objevila na pouhých 15 vteřin a řekla dvě věty. Víc jich měl Vlastimil Harapes (76), baletní mistr Jindřich. Jenže jeho předaboval Jiří Klem (78). „Postava s ním získala na charisma,“ věřila Poledňáková, byť Harapese se prý přemluvení dotklo.

Víte, že… …během schvalovací projekce jedna scéna dojala a rozplakala nejobávanější cenzorku tehdejší televize Milenu Balašovou? Právě ona pak zajistila výjimečný vysílací čas na Štědrý den večer.

Ivana Sukenikova ( 1. ledna 2023 07:48 )

Skvělý klučina nikdo už ho nenahradí!

Zobrazit celou diskusi