Vitální a ráznou režisérku a scenáristku v roce 2016 drsně oslabila těžká mrtvice. Byl vlastně zázrak, že těžký atak, který ji tehdy postihl na chalupě na Vysočině, vůbec přežila.

Na vozíku

Do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích ji tehdy dopravil vrtulník. O dva roky později vstoupila do kin rodinná krimi-vánoční komedie Ten, kdo tě miloval, podle námětu právě Poledňákové. Ovšem film už musel natočit Jan Pachl (45), který je podepsán i pod scénářem.

Ochrnutí tehdy zasáhlo polovinu Mariina těla a nějakou dobu musela být režisérka upoutaná na vozíček. Navzdory okamžité péči připravila mrtvice Marii navždy o možnost hýbat levou polovinou těla. „Neposlouchá mě levá noha a levá ruka. Musím rehabilitovat, a to cvičení mě bolí,“ postěžovala si před lety sama Poledňáková.

Vzorná péče

O Marii vzorně pečoval její jediný syn Petr (60). Dokonce nechal v rodinném domě v Nebušicích do prvního patra vybudovat výtah. Režisérka tak mohla sjíždět do zahrady. Zdravotní stav se ale časem spíše zhoršoval. Sousedé z Nebušic potvrzovali, že vůbec nebývá vidět na veřejnosti, ale chválili syna, že se o nemohoucí mámu skvěle stará.