Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Současné české komedie? Uslintaný Pánský klub, nejblbější Tři Tygři a povedení Hádkovi

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
3. srpna 2022
05:00

Během prvních sedmi měsíců roku 2022 hostila kina nejméně 19 nových českých komedií. Moderátoři Kulového Blesku z nich vybrali 5 filmů, o kterých se nejvíce mluvilo. Jak se povedly?

Během koronavirové pandemie si získalo velkou popularitu ostravské Divadlo Mír, na jejichž prknech nebo před kamerami excelovali herci Štěpán Kozub, Albert Čuba, Robin Ferro a Vladimír Polák. Parta herců si za nízké náklady natočila komediální snímek „Tři Tygři ve Filmu: Jackpot“. Hrdinové jejich youtubových sketchů se společně vydávají na cestu za sebepoznáním, láskou a výhrou v loterii.

Podle filmového kritika Marka Slováka se snímek snaží navázat na komedie tipu „Blbý a blbější“, ale u tygrů to nefunguje. „Chybí tomu totiž základní komponent, základní prvek tohoto druhu komiky, a to je nějaký střet, nějaký kontrast. Něco, z čeho by vycházel humor,“ vysvětloval v podcastu Marek Slovák, proč je tato komedie nejblbější.

I když ve filmu vystoupí politik Miroslav Kalousek, stejně Třem Tygrům nepomohl a snímek dostal od Marka Slováka pouze 10% ze 100%.

Z Divadla Na Jezerce se na filmová plátna dostala komedie Pánský klub, v němž se hlavní hrdinové léčí ze své závislosti na sexu. Ani herecké hvězdy jako Jiří Mádl, Milan Šteindler, Zdeněk Žák nebo Boleslav Polívka snímku nezaručily, že se bude jednat o komedii roku. Podle filmové kritičky z jmenovaných vyčníval pouze Bolek Polívka, který dokázal ustoupit ze svého typického stylu hraní.

„Jeho příběh, který se v průběhu filmu vypráví, je nejpřesvědčivější a nejplastičtější, což se o ostatních hercích nedá říct. Působí křečovitě, klišovitě a tak dále. Pánský klub je za mě trapný, nepříliš vtipný, určitě nedoporučuju,“ kritizovala snímek odbornice.

Klub chtivých mužů si od Marie Barešová odnáší nelichotivých 20% ze 100%.

Nedávno vstoupil do českých kin snímek Hádkovi, k němuž napsala scénář herečka Sandra Nováková. Rodinní příslušníci v něm řeší, jak si rozdělí byt po dědovi, který se momentálně nachází ve špatném stavu v nemocnici. Marek Slovák na Hádkových ocenil velmi dobře napsané dialogy, jak funguje dynamika mezi odlišnými postavami a jak se ve filmu dobře pracuje s bytem, kde se odehrává celé drama. 

Hádkovi.(2022) Hádkovi.(2022) | Bontonfilm

Hádkovi překvapivě fungují jako takový, i když velmi zjednodušený, záměrně karikovaný obraz současné společnosti, která je rozhádaná ideologicky, genderově a politicky. Film funguje překvapivě mnohem lépe v tomto satirickém ostnu, než třeba poslední Havlovy filmy. A řekl bych, že i lépe než třeba Vlastníci nebo Mimořádná událost,“ pochvaloval si komedii Marek Slovák.

Bytové drama ovšem kvůli příliš čerstvému dojmu nehodnotil.

Do celorepublikové distribuce se dostalo i pokračování teenagerské komedie od kreslíře, herního vývojáře a rappera Martyho Pohla s názvem Párty Hárder: Summer Massacre. Trojice hrdinů se ve filmu vydává o letních prázdninách na Máchovo jezero, aby našli dívku svého srdce nebo alespoň jedné vášnivé noci.

Režisér Martin Pohl promluvil v Blesk Podcast o svém filmu Párty Hárder. Režisér Martin Pohl promluvil v Blesk Podcast o svém filmu Párty Hárder. | Jan Hromádko

„Ve dvojce dochází k posunu v tom, že najednou Marty Pohl, jako kdyby ty postavy měl rád, jako kdyby najednou oslavoval alternativní způsob života, alternativní formy sexuality a i ne úplně tradiční postavy, co se týče pohlaví genderu, orientace, sexuality nebo preferovaných sexuálních praktik. Paradoxně na to, že ten film měl postavenou propagaci na tom, jak je nekorektní, jak tohle v kinech jen tak neuvidíte, tak je to mnohem mírnější, než valná většina amerických teenagerovských komedií, které jste mohli vidět před 20 lety,“ prozrazuje Marek Slovák o údajně nekorektním filmu, který je mnohem přístupnější než jednička.

Černá komedie od Máchova jezera si doplavala pro 70% ze 100%. 

Posledním hodnoceným filmem je celovečerní debut Adama Kolomana Rybanského - Kdyby radši hořelo. Velitel dobrovolných hasičů, kterého ztvárnil Miroslav Krobot, začne šířit dezinformaci, že v malé vesnici zaútočili islámští teroristé. Obec následně zachvátí strach a hasiči jsou ti, kteří obyvatele před domnělým nebezpečím chrání. Marii Barešové se snímek velmi líbit a ocenila, jak komentuje a nahlíží do současné české společnosti.

Marek Slovák naopak kritizoval, že vesnice, postavy a jejich problémy jsou příliš zobrazené optikou liberálního měšťáka. Snímku také vyčítá, že do tématu dezinformací a jejich šíření náhlíží jen povrchně a nedostatečně rozebírá psychologii a motivaci postav.

Přesto od něj film s hasiči, nikoliv o hasičích, získává 70% a Marie Barešová jej hodnotí 80%.

Video  Kulový Blesk: Současné české komedie? Nejblbější Tři Tygři a povedení Hádkovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

krapotkin ( 3. srpna 2022 08:00 )

Tak to máš dobrý, protože všechny české televizní stoky nevysílají nic jiného než staré filmy, dokonce některé i ve stejný vysílací čas. Takže detektiva Murdocha můžeš sledovat na ČT1, na Seznamu a na Epic Drama atd.

Zobrazit celou diskusi