Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Havraní tarot přináší světlo vnitřního poznání

Autor: Alexandra Vetkovská - 
7. srpna 2021
18:00

Miluji tarot a od okamžiku, kdy jsem si při své třetí sadě naivně řekla, že mi pro život budou stačit, uplynula hezká řádka let. Sad mám již desítky a můj hlad po nových tarotech je čím dál tím větší. Nemohla jsem tedy bez povšimnutí minout ani Havraní tarot od MJ Cullinane.

Přiznávám se, že jsem chvíli váhala a snad i pochybovala, zda je to dobrá volba. Tarot bez lidí, bez výrazů v jejich tvářích, všude jen samí černí ptáci. Nejsem zvyklá vykládat jen podle ustálených významů klasického Rider-Waitova tarotu, na kterém autorka staví. Potřebuji obrázky, které ke mně promlouvají. Co nového mi může Havraní tarot nabídnout? Tarotová zvědavost mne přemohla.

Mystická energie

S autorkou jsem na stejné vlně v pohledu na havrany a vrány, ptáky obestřené mystikou. „…cítím zcela zřetelně, že vědí cosi mnohem významnějšího, než vůbec dokážu pochopit – cosi pocházejícího z jiných světů,“ uvádí MJ Cullinane v knížečce, která sadu provází.

Vnímavý vykladač už v okamžiku, kdy v ruce drží balíček 78 karet Havraního tarotu, může onu mystickou energii těchto černých opeřenců cítit. Vnímavý vykladač už v okamžiku, kdy v ruce drží balíček 78 karet Havraního tarotu, může onu mystickou energii těchto černých opeřenců cítit. | Blesk, Synergie Publishing SE

Tito ptáci mají mimořádnou inteligenci a vynikající paměť. Rozpoznají poctivé a nepoctivé jednání. Toho, kdo je zklame, si dokážou zapamatovat. O jejich nevšedních schopnostech věděli lidé už před stovkami let a přisuzovali jim nadpřirozené schopnosti, např. brát na sebe podobu jiných zvířecích či lidských bytostí. Severskému bohu Wotanovi přinášeli jeho věrní havrani Hugin (Mysl) a Munin (Paměť) zprávy. Z tohoto pohledu mají havrani a vrány na vlastní tarot právo.

Přichází s velkou energií

Co tedy s Havraním tarotem? Vnímavý vykladač už v okamžiku, kdy v ruce drží balíček 78 karet, může onu mystickou energii těchto černých opeřenců cítit. Autorčiny obrázky, které mají mimořádnou ilustrátorskou úroveň, ho pak vedou dál do tarotového světa poznání a sebepoznání. Jak jinak najít cestu k nové sadě, než si s ní začít povídat. A tak jsem se i já zeptala Havraního tarotu.

Co mám o tobě sdělit čtenářům? V odpověď přišla Čtyřka mečů, Rytíř holí a Viselec. „Nenechte se oklamat mou na první pohled zdánlivou jednoduchostí a snad i netečností. Přicházím s velkou a silnou energií, která nemá hranic. Spoléhám na vaši vlastní intuici a fantazii, jíž dám dostatečný prostor,“ vzkazuje Havraní tarot.

Černá hraje mnoha barvami

Už teď vím, že Havraní tarot mluví a má co říct. Už se nebojím černé. Není fádní, jak se na první pohled může zdát. Každé z havraních per v sobě nese podle autorky a malířky celou myriádu barev. „Když povrch jejich těla zalije slunce, blyští se a hraje všemi barvami, fialová, tmavě modrá i jemně karamelová přecházejí jedna v druhou. A pak najednou v jednom okamžiku, pták celý zčerná, jako kdyby přímo před mýma očima vytvořil otvor v prostoru,“ říká MJ Cullinane.

A tak nějak je to i s jejím Havraním tarotem, k jehož výkladu nepotřebujete žádné mimořádné schopnosti ani letité zkušenosti. Díky knížce, která ho doplňuje, si s havrany poradí i začátečník.

Hodnocení: 100 %

MJ Cullinane

Havraní tarot

Vydavatel: Synergie Publishing SE, 2020

Počet karet: 78

Počet stran knížky: 95

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi