Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Smrt mladé dívky a únosy dalších řeší kráska z Titaniku s flaškou piva v ruce

Autor: Ivan D. Hladík - 
1. června 2021
11:40

Žijeme v blažené době seriálové, mohou s klidem říct diváci stejně, jako herci a tvůrci. Všichni máme z čeho vybírat. A také možnost objevovat skvosty, jakým je i ponurá krimi s Kate Winsletovou v hlavní roli, Mare z Easttownu.

V minisérii Mare z Easttownu se představuje Kate Winsletová v roli Mare Sheehanové, detektivky z pensylvánského městečka. Zatímco Mare vyšetřuje místní vraždu, její vlastní život se pomalu rozpadá. Příběh, který zkoumá temnou stránku uzavřené komunity, je autentickou výpovědí o tom, jak rodina a dávné tragédie ovlivňují naši přítomnost. Tak dílo představuje HBO, kde lze díky HBO GO vidět nyní celý příběh naráz. Mare z Easttownu je ale mnohem víc. Třeba skvělou příležitostí opět ukázat neohraničený talent Winsletové.

V minisérii Mare z Easttownu se představuje Kate Winsletová v roli Mare Sheehanové, detektivky z pensylvánského městečka. Zatímco Mare vyšetřuje místní vraždu, její vlastní život se pomalu rozpadá. V minisérii Mare z Easttownu se představuje Kate Winsletová v roli Mare Sheehanové, detektivky z pensylvánského městečka. Zatímco Mare vyšetřuje místní vraždu, její vlastní život se pomalu rozpadá. | HBO

Mohla zůstat jen mlhavou vzpomínkou devadesátkových romantiků na éterickou Rose z Titaniku (1997), jenže to ona ne! Stala se souputnicí i bojovnicí v manželství, kterému chyběl Nouzový východ (2008). Byla Hannou v Předčítači (2008) i úchvatnou Švadlenou (2015) Tilly Dunnageovou. A nyní je britská herečka Kate Winsletová, držitelka mnoha ocenění včetně Zlatých glóbů a jednoho Oscara (zatím), drsňačkou Mare. Ženskou z maloměsta, kde si navzájem lidé vidí do talíře i blíž. Kde neexistují žádná tajemství, vyjma těch nejtemnějších. Kde se její sousedé a přátelé ve zlomku vteřiny stávají vyslýchanými v případu vraždy i únosů. V seriálové roli Winsletová především dokazuje, že nepotřebuje nákladné róby a drahé dekorace, aby se samozřejmostí sáhla do emocí diváků a zmocnila se jich. Klidně si k tomu otevře pivo a potáhne z cigára (elektronického).

Mare z Easttownu je seriál, při jehož sledování si řeknete, jak dobře je, že přicházejí zajímavé ženské hrdinky a muži jako scenárista Brad Ingelsby či režisér Craig Zobel, kteří je umí vytvořit a uchopit. „Přečetla jsem si scénář a ta postava byla jako sen pro herečku středního věku, abych byla upřímná. Tohle spojení sice nenávidím, ale je mi pětačtyřicet, už mi není dvacet,“ vysvětlila Winsletová, čím ji nová výzva zaujala. „Došlo mi, jaké mám štěstí, že mi nabídli něco, co mohla dost dobře dostat třeba nějaká Američanka. Scénář byl tak uvěřitelný a skvělý. Cítila jsem, že bych klidně taková slova mohla říkat sama.“ V šedivé přirozenosti série je pak ukryto kouzlo opravdovosti, s níž v sedmi dílech přichází Mare za diváky.

Podívejte se na upoutávku seriálu:

Video  V minisérii Mare z Easttownu se představuje Kate Winsletová v roli Mare Sheehanové, detektivky z pensylvánského městečka. Zatímco Mare vyšetřuje místní vraždu, její vlastní život se pomalu rozpadá. • VIDEO  - HBO
Video se připravuje ...

Je komplikovaná, nespokojená se svým životem (či spíše zbavená iluzí). Cítí, že je součástí neměnné skládanky malého pensylvánského města, kde jsou všichni skoro příbuzní a jehož nudu rozbije jedině brutální zločin. Podezřelým může být kdokoli, od Mařina bývalého manžela, po nejlepší přátele. Nikdo tady není skutečně bez viny. „Mare je milá, ale taky odporná. Je silná, ale i slabá. Je zranitelná, ale současně klidná. Je nechutná, ale přitom okouzlující. Je morálně zdravá stejně jako zkorumpovaná,“ popsala svoji postavu Winsletová. „Především je plně odhodlaná postarat se o lidi, které miluje a právě to jsem na ní oceňovala nejvíce,“ dodala. Do puntíku vystřihla roli tak, jak ji divák hltá a bezpodmínečně přijímá. Vždyť v sobě také ukrývá leccos z nás všech.

Přestože seriál vznikl během pandemie, jako řada dalších děl, není to na něm znát. Není „ošizený“ ani prázdný. Svou atmosférou může mnohým připomenout remake severského hitu The Killing (2011 až 2014), je v něm stejně tak místo pro nečekané zvraty a bolestná poznání. Mare z Easttownu je rozhodně tím, čemu se říká „majstrštyk“. O tom přesvědčí všechny fanoušky dobrých krimiseriálů na počkání.

Hodnocení: 95 %

Mare z Easttownu (TV seriál)

Drama / Krimi / Mysteriózní

K dispozici od: 18. 4. 2021, HBO a HBO GO

USA, 2021, 56 až 66 minut / díl

Režie: Craig Zobel

Scénář: Brad Ingelsby

Kamera: Ben Richardson

Hudba: Lele Marchitelli

Hrají: Kate Winslet, Guy Pearce, Julianne Nicholson, Jean Smart, Evan Peters, Patrick Murney, Sosie Bacon a další.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi