„Když někam chodíte hodně dlouho, tak už jste tam doma,“ říká ke své 17leté práci na pořadu Ulice sympatická Iva Bergrová. Kolegové a herci se jí stali téměř druhou rodinou, přesto musí být přísná a držet nad všemi pevnou ruku. „Já jsem hlídač,“ říká s úsměvem a hned dodává: „Hlídám, jestli věci, co jsme si vymysleli, vydiskutovali, se ubírají správným směrem, protože na tom pořadu se podílí velké množství lidí a hodně pracovních sekcí. U každého bodu výroby je možnost, že se to pochopí jinak. Takže já jsem hlídač, od dějových linek až po střih,“ popisuje svoji práci.

Tohle jsme nečekali

S úsměvem vzpomíná také na počátky fenoménu, kdy dramaturgové televize chtěli vyrobit seriál s několikaletou životností. „Že se bude Ulice vysílat 17 let, jsme nečekali,“ říká šéfdramaturgyně. A v dohledné době se prý ani nechystá konec. Vždyť se Ulice pořád těší obří sledovanosti - kolem milionu diváků na díl. U televizních obrazovek sedí muži a ženy různého věku a vzdělání. A která divácká skupina je největší? „Řekla bych, že jsou to ženy 35+,“ prozradila.

Diváky podle Bergrové nejvíc baví, jak se v dílech mísí humor s emocemi, postavy seriálu jsou uvěřitelné a jejich problémy nejsou nikterak vzdálené těm, které zažívají lidé běžně. Postavy se mohou vyvíjet a měnit, čehož je největším důkazem Lumír (Václav Svoboda), jenž byl před smrtí oblíbené postavy Světlany (Tereza Bebarová) vnímán jako záporná postava, ale nyní se karta otočila a těší se největší oblibě. Koho ale mají sami tvůrci rádi?

Stejné povlečení a pyžamo

„My máme rádi všechny postavy,“ pohotově odpovídá Bergrová. Po krátkém zamyšlení však dodává: „Hodně jsme třeba měli rádi Pepana, toho milovali hlavně mužští diváci, protože ve srovnání s Pepanem je každý úplně skvělý muž. Baví nás často vedlejší, komediální postavy, které koření děj. Teď tam třeba máme postavu majitele obchodu barev a laků Petra Kaštana, který koření opravdu důkladně a je skvělej. Máme rádi rappera Mária ze Sokolova, jehož mají rádi i diváci,“ jmenuje jednotlivé postavy, jejichž střelka oblíbenosti neustále narůstá.

Mapa Ulice přilepená na stěně

Pro člověka neznalého Ulice je ovšem někdy obtížné se v seriálu vyznat. Sami tvůrci si proto kvůli obřímu množství postav a dějových linek zřídili velkou mapu, kde mají všechno zaznamenané. Iva Bergrová se v seriálu vyzná jako málokdo, proto hlídá chyby, ale na nepřesnosti upozorňují i sami herci. A pokud přeci jen drobná chybička pronikne do finálního dílu, tak se podle Bergrové ozvou i věrní a všímaví diváci. „Píší nám třeba, jestli si některé postavy nemění povlečení. Nebo jestli si Pešek převléká pyžamo. A tak podobně… Velice všímaví jsou naši diváci,“ chválí fanoušky Bergrová. A co bude na konci 16. série?

Jak jsou již fanoušci Ulice zvyklí, seriál bude končit veselkou. „V červnu bude netradiční svatba. Pokud nejste stálým divákem, tak možná byste mohl být trochu překvapen,“ uvedla tajemně tvůrkyně. Chystaná série je prý už z velké části napsaná a přibudou další nové postavy.

Jestli tvůrci záměrně vkládají do děje osvětová témata, jako je prevence rakoviny nebo alkoholismus, jaký měla ohlas asistovaná sebevražda Zdenky (Yvetty Blanarovičové) a jak je těší, že během natáčení vyrostli někteří herci, se dozvíte od Ivy Bergrové v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Na konci této série Ulice bude netradiční svatba, říká šéfdramaturgyně. Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
77 fotografií