Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel Formanův herec a autor scénáře k Absolventovi. Bucku Henrymu bylo 89 let

Autor: ČTK - 
9. ledna 2020
18:46

Ve věku 89 let ve středu zemřel americký scenárista a jeden z herců Miloše Formana Buck Henry. Informoval o tom dnes server The Guardian. Henry je autorem scénáře ke snímku Absolvent (1967) s Dustinem Hoffmanem v titulní roli. Druhým jeho významným počinem je klasická komedie Co dál, doktore? (1972). Jako herec se objevil v roli melancholického otce v hudebním filmu Miloše Formana Taking Off z roku 1971.

The Guardian Henryho, vlastním jménem Henryho Zuckermana, charakterizuje jako „mistra zoufalství, jehož komedie svedly Hollywood“. Henry proslul především adaptací románu Charlese Webba z roku 1963 The Graduate (Absolvent).

Byl to právě on, komu se knihu po třech neúspěšných pokusech podařilo adaptovat pro film Mika Nicholse, v němž si zahrál jednu z vedlejších rolí. Snímek vypráví o střetu vysokoškolského absolventa se světem pokrytectví a přetvářky, který si na cestě za sebou samým projde i poměrem s vdanou ženou. Soundtrack k filmu napsalo známé folkové duo Simon a Garfunkel.

Video  Zemřel režisér Miloš Forman (†86): Jeho žena Martina řekla, co se stalo.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Henry je dále autorem předlohy ke snímku Zemřít pro… z roku 1995 o herečce-vražedkyni, který nastartoval úspěšnou kariéru Nicole Kidmanové.

Od svých kolegů scenáristů se Henry odlišoval výraznou hereckou aktivitou. V letech 1976 až 1980 pravidelně vystupoval v zábavním televizním pořadu Saturday Night Live (Sobotní noc živě), kde se uplatnil jako komický improvizátor.

Video  Slzy jedné plavovlásky: Brejchová se po Formanově smrti zhroutila!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Spolu s klasikem filmové parodie Melem Brooksem stál za komediálním seriálem Agent Smart (1965 až 1970), v němž zase ztvárnil předsedu spolku za oblékání zvířat. Objevil se i ve sci-fi snímku Muž, který spadl na Zemi (1976) o mimozemšťanovi, jehož hraje zpěvák David Bowie.

Zobrazit celou diskusi