V sobotu to byl rok, co zemřel slavný režisér Miloš Forman. Vdova Martina měla na tento den jasné plány. „Půjdeme s klukama a několika přáteli Miloše pozdravit,“ řekla Blesku spisovatelka s tím, že by nechtěla první výročí smrti svého muže pojmout truchlivě. „Určitě pak na něj všichni zavzpomínáme u nás doma. Ten rok neuvěřitelně utekl,“ dodala Martina Formanová.

Kluky ve svém vyjádření evidentně myslela jejich dvojčata Andyho a Jima, jimž letos bude už dvacet. „Dorazila i kamarádka z Česka, se kterou jsem byla také v New Yorku. Sama tedy určitě v sobotu nebudu,“ doplnila vdova po slavném filmaři. Ten loni v nemocnici v americkém městě Danbury podlehl po vleklých zdravotních problémech těžkému zápalu plic.

Pohřbili ho rychle mezi místní hasiče

Rodina pochovala Miloše Formana hned dva dny po jeho smrti na hřbitově ve Warrenu, nedaleko rozlehlého rodinného ranče. Spekuluje se, že se tak stalo kvůli jeho částečně židovskému původu (pohřby takových osob se většinou konají co nejdříve po skonu).

Formanovým skutečným otcem byl totiž pražský architekt židovského původu Otto Kohn (†77). „Vše proběhlo přesně, jak si to Miloš přál,“ sdělila loni Formanová. V průběhu roku se u jeho hrobu ze světlého kamene umístěném mezi místní hasiče-hrdiny zastavila řada celebrit v čele s jeho oblíbeným hercem Michaelem Douglasem (74) a jeho ženou Catherine Zeta-Jonesovou (49)...

Fotogalerie
23 fotografií