Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Praze padl aukční rekord: Obraz se prodal za 78,5 milionů Kč!

V Praze padl aukční rekord: Obraz se prodal za 78,5 milionů Kč!
V Praze padl aukční rekord: Obraz se prodal za 78,5 milionů Kč!  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
20. října 2019
17:05

Obraz Oskara Kokoschky z roku 1934 s názvem Praha - Pohled z křižovnického kláštera se na nedělní aukci v Praze prodal za 68,25 milionu korun. Včetně patnáctiprocentní aukční přirážky za něj nový majitel zaplatí téměř 78,5 milionu Kč. Je to nový český aukční rekord. ČTK to sdělila Alena Havlíková z aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery.

Dosavadní rekord českých aukcí držel obraz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II. V květnu se v Praze prodal za 65 milionů korun, s dvacetiprocentní přirážkou kupec zaplatil 78 milionů.

Kokoschka obraz namaloval po svém příchodu do Prahy v pozdním létě 1934 a patří do cyklu jeho pražských vedut. V říjnu 1934 byl obraz vystaven v Mánesu. Dílo se tak přesně po 85 letech vrátilo zpět do této slavné výstavní síně, tentokrát však na první aukční prodej. Jeho dnešní vyvolávací cena byla 68 milionů korun.

Kokoschkovy obrazy malované z různých míst v Praze, například ze Strahovského kláštera, ze zahrady Kramářovy vily, z obou břehů Vltavy a dalších míst, jsou součástí významných sbírek v Česku i zahraničí. Kokoschkův olej Praha - Pohled z křižovnického kláštera patří spolu s obrazy Praha - Karlův most, který vlastní Národní galerie Praha, a Praha - Hradčany a Petřín k jeho třem nejdůležitějším pražským vedutám, uvádí aukční síň. Kokoschka si pro práci na obraze vybral malý balkon v křížovnickém konventu na Starém Městě a odtud pak maloval Prahu téměř tři týdny.

Kokoschka se narodil v roce 1886 v rakouském Pöchlarnu v rodině zlatníka českého původu. Proslavil se svéráznou krajinomalbou a portréty, které jsou psychologickými studiemi charakterů a emocí zobrazovaných postav. Byl předním představitelem expresionismu, psal také básně a divadelní hry. V roce 1933 vystavoval v Praze, kam se přestěhoval po matčině smrti v roce 1934 a kde se seznámil s Oldou Palkovskou, s níž se později oženil. V Čechách portrétoval i prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V říjnu 1938 nacisté Kokoschku z Prahy vyhnali, spolu s dalšími umělci ho ocejchovali jako "zvrhlého umělce". Do Prahy už se pak malíř na rozdíl od své ženy nikdy nevrátil. Během svého pobytu v Praze Kokoschka namaloval 16 obrazů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi