Ačkoliv jeho jméno není tolik známé jako jména jiných jeho současníků, nedá se říci, že by Andrej Bělocvětov svým dílem neudělal díru do světa. Naopak. Jeho obrazy bychom dnes hledali ve sbírkách významných tuzemských institucí, od Národní galerie v Praze po Alšovu jihočeskou galerii v Hluboké nad Vltavou nebo v Galerii Středočeského kraje v Kutné hoře.

Tvořil nápaditě a šikovně. V uměleckých počátcích byl velmi ovlivněn impresionismem, kubismem a expresionismem, později přimkl k abstrakci a surrealismu, aby ve svém vrcholném období všechny tyto umělecké směry skloubil v jeden originální. Svůj styl. „V průběhu téměř šedesáti let vytvořil monumentální dílo,“ myslí si Andrea Pilařová Belotsvetová, dcera umělce a také malířka.

„Obrazy plné poezie a zářivých barev maluje s lehkou hravostí, ke které dospěl na základě mimořádného uměleckého talentu, kultivovaného dlouholetou usilovnou prací s mnohdy překvapivě novátorskými přístupy,“ uvádí dále Pilařová Belotsvetová. Historik výtvarného umění Ivo Kořán k tomu dodává: „Andrej Bělocvětov byl a zůstal »tajně slavným« mistrem svého umění po celou druhou polovinu 20. století.“

Hudba absolutna

Na nové výstavě v přízemních prostorách staré budovy vysočanské radnice se obrazy Bělocvětova představí od 17. září do 10. října. Součástí výstavy bude i prezentace monografie o pražském rodákovi z pera jeho dcery, jejíž název nese jméno Andrej Bělocvětov – Hudba absolutna. Otevřeno je vždy od pondělí do čtvrtka v čase 10 – 19 hodin, vstupné je zdarma.

Fotogalerie
6 fotografií