Profesionálnímu fotografování se Jan Svoboda věnuje řadu let. Za ústřední téma své tvorby si vybral dívky a jejich nezpochybnitelné půvaby. Především tedy ty v jejich „sedacích“ partiích. Právě ženským zadečkům je po zbytek června věnován celý výstavní prostor Galerie Lucerna. K vidění je zhruba 40 fotografií, které představují autorovu tvorbu zaměřenou na ladné křivky dívčích pozadí za uplynulých osm let.

Jedna fotka: práce na celý den

Neschází decentní akty, zadečky vyšpulené v ložnici, v přírodě, na zasněžených horách i třeba pod mostem v nesourodém prostředí přírody a civilizace. „Jsem vděčný svým modelkám za to, že se mnou mají takovou trpělivost. Bez nich by takové fotografie určitě nevznikly,“ prozradil fotograf pro Blesk.cz.

Video
Video se připravuje ...

Jeden zadeček vedle druhého. Taková je výstava Zadečky Jana Svobody v Galerii Lucerna. K vidění bude do konce června. David Zima

I přes časově náročné focení a perfekcionistickou vizi Jana Svobody se mu dívky pro focení hlásí samy.  „V podstatě si na tom i zakládám, protože fotograf je pak v lepší pozici, než kdyby nějaké dívky lákal,“ připustil. Za každou vystavenou fotografií se skrývají hodiny práce, mnohdy i celý den.

„Často to probíhá tak, že společně s modelkou sedneme do auta a jedeme někam do přírody, kde nafotíme co nejvíce fotografií,“ svěřil se Jan Svoboda. Během jednoho výjezdu je schopen nafotit nepřeberné množství fotek, ze kterých pak vybírá ty nejlepší do svých kalendářů. Zúžit svůj výběr na finálních dvanáct, které pak vyjdou v jeho každoročním kalendáři, podle něj není žádná legrace. „Často mi některých, na které se nedostane, je líto.“

Balanc na hraně erotiky a cudnosti

Výsledek, který je k vidění na výstavě, rozhodně stojí za to. Ačkoliv je v dnešní době „laciná“ nahota téměř všudypřítomná, fotograf hravě balancuje na hraně erotiky, cudné hravosti a snové představivosti. Jeho snímky odhalují krásu ženského těla, aniž by zobrazovaly cokoliv pohoršujícího, před čím by maminky a tatínkové museli zakrývat zraky nezletilým dětem. Ostatně v prvních minutách výstavy ji navštívila řada nejen mužů, ale také žen, které vyšpulené zadničky do objektivu rozhodně neurážely.

Fotograf Jan Svoboda zachycuje půvaby žen skrze jejich zadečky. Právě tak pojmenoval i svůj několikátý kalendář s touto tematikou.
Autor: David Zima

Představení pro kolemjdoucí

Některé z vystavených fotografií vznikaly i poněkud atypicky – v pražském autobusu a dokonce i v metru. Byť v obou případech nebyla modelka úplně vysvlečená, pozornosti druhých neunikla. Na zážitek vzpomíná fotograf především při focení ve vagonu metra.

„Fotili jsme mezi zastávkami při jízdě. Jak jsme byli soustředění na práci, neměli jsme příliš čas soustředit se na to, kdy vagon přijede do stanice,“ vybavuje si Jan Svoboda. „Takže slečna modelka samozřejmě několikrát s vystrčeným zadečkem neunikla pozornosti cestujících. Asi jsme jich řadu pobavili,“ usmívá se.

Předčasná »ochutnávka«

Výstavu Jan Svoboda připravil akorát v době, kdy začíná vytvářet svůj „hanbatý“ kalendář pro příští rok. Bude se jednat o jeho šestý kalendář toho druhu, o který byl v minulosti mimořádný zájem. Fotografie, které v něm budou k vidění, zatím drží autor v tajnosti. Budou každopádně ne nepodobné těm, které jsou k vidění na výstavě.

Kde: Galerie Lucerna, v paláci Lucerna, Štěpánská 76.
Kdy: Do 28. června, 19:00-21:30.
Vstupné: Volné.

Fotogalerie
26 fotografií