Stejně jako každý pátek odpoledne stál Valentin Papazian v horní části Václaváku a pouštěl z reprobeden modlitby. Pak mu ale začala být zima, a tak se šel ohřát do blízké restaurace. „Když jsem se vracel, kolega na mě už z dálky volal, že se děje něco divného. Spatřil jsem muže, jak leží na zemi, má plastový kanystr a polévá se. Ucítil jsem benzin,“ popisoval Blesku svědek události.

Rvačka o zapalovač

Přiběhl k ležícímu a uviděl, že v ruce drží zapalovač a škrtá. „Přetahovali jsme se o něj, snažil jsem se mu zapalovač vyrvat z ruky, ale nejdřív se mi to nedařilo, měl dost sílu. A já nejsem žádný rváč,“ řekl Valentin. Nakonec se zapalovače přece jen zmocnil.

„On ale vytáhl druhý, třikrát škrtl a chytl,“ uvedl. Z ležícího muže byla rázem živá pochodeň! Přibíhali další lidé a snažili se ho hasit. „Svlékl jsem kabát a pokoušel jsem se o to samé. Šlo to těžko, jak ležel nasáklý benzinem, vždycky znovu vzplál. Pak tam někdo přišel s hasicím přístrojem, bál jsem se, jestli to není nějaký chlor, aby mu to třeba neublížilo. Sám jsem z toho deset minut kašlal. Pak přijeli policajti a začali nás vyhánět,“ dodal muž zaměstnaný jako sociální pracovník Unie otců.

Jaký měl motiv?

Popálený muž sice v poslední SMS bratrovi sdělil, že „chce zemřít jako Jan Palach“, policejní mluvčí ale prohlásila, že podle prvotních zjištění jeho čin nebyl politicky ani společensky motivován. „Podle rodiny měl ten muž trpět depresemi,“ sdělil N. Blesku zdroj.

Video
Video se připravuje ...

V Praze na Václaváku se pokusil upálit muž (54). 50 let po Palachovi Blesk TV

Stále v umělém spánku

Zdravotní stav muže, který se pokusil upálit v centru Prahy, je stále vážný. Leží v umělém spánku na popáleninovém centru vinohradské nemocnice. Utrpěl popáleniny na 30% těla a dvě hodiny strávil na operačním sále.

Nebyl jediný

Upálením v sobotu odpoledne poblíž Václavského náměstí hrozil přes tísňovou linku další muž (47), policistům se ho ale podařilo včas najít a v činu mu zabránit.

Byli jste svědky události? Viděli jste, jak se na Václavském náměstí zapálil muž? Viděli jste, jak muže ošetřovali záchranáři? Napište nám na e-mail tip@blesk.cz.
Fotogalerie
31 fotografií