Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Report z Devastatoru. Časy se změnily, už i v Česku si masově hovíme v tvrdých tuckách

Autor: shp - 
21. března 2019
19:00

Když si chtěl někdo před deseti lety v Česku poslechnout hardcore nebo hardstyle na velké halové party, musel vytrpět spoustu hudebních nesmyslů. Například celý večer tekna, aby pak slyšel jednoho interpreta, který ho zajímal. Doba však pokročila a dneska je všechno jinak. První samostatná harder styles halovka Devastator ukázala, že i příznivci tvrdých elektronických stylů mohou mít u nás svůj svatostánek.

Program na pátek 8. března byl pro všechny příznivce tvrdých tucek jasný. Na pražském Výstavišti se konala první harder styles halovka Česka. Koncept Devastatoru známe už moc dobře z klubových akcí i stage Imagination Festivalu. Tentokrát to však bylo něco jiného. Od večera do rána se hrál jen hardstyle, hardcore, frenchcore a jeho nejrůznější podstyly.

Na akci jsem dorazil krátce před jedenáctou hodinou večerní. Akreditace i vstup do haly proběhl díky fajnové organizaci doslova bleskově. V tu dobu už mělo začínat svůj set norské hardstyle duo Da Tweekaz. Jenže kvůli zpožděnému letadlu bylo jeho vystoupení odsunuto o hodinu a čtvrt. Zklamání? Nikoliv, díky updatovaným informacím od pořadatele na facebooku jsme o všem dopředu věděli.

Publikum mezitím umně zahřívala domácí Mejsi se svým euphoric hardstyle setem. Když Da Tweekaz dorazili na stage, všichni přítomní byli nadšení. Atmosféra byla ostatně skvělá a přátelská od našeho příchodu. Šílená dvojka zahrála set složený převážně na své produkce a remixů. Samozřejmě nemohly chybět alkoholické tracky Wodka a Jägermeister, které rozpumpovaly všechny na maximum.

Eiffel 65 - Blue (Team Blue Mix) si zpíval každý a na hardstyle remix LNY TNZ - We Go Up (Da Tweekaz Remix), který si ponechal výraznou futurebassovou pasáž, jsme si taky rádi zahopsali. Da Tweekaz prostě ví, jak udělal super show, komunikovat s publikem a roztančit halu. Co se euphoric hardstylu týče, patří ke špičce i proto, že nezapomínají na legendární reverse bass.

Hodnocení Da Tweekaz: 9/10

Následující raw hardstyle DJ Rejecta v Česku vystoupil premiérově. Holanďan, který hrál mezi Da Tweekaz a Angerfistem, si lepší umístění v timetablu ani přát nemohl. Kromě aktuálních rawstyle pecek si nemohl odpustit vlastní produkci jako Rise of Rejecta i svůj nejslavnější track Followed. Na ten jsme si všichni pěkně zadupali. Rejecta, který na posledním Hardbassu vystoupil jako součást Team Red, mě přesvědčil, že rozhodně patří k současné raw hardstyle špičce.

Hodnocení Rejecta: 8/10

Představovat Angerfista není potřeba. Nejslavnější hardcore DJ světa odpálil svůj set Miss K8 & MC Nolz - Raiders of Rampage (Official Masters of Hardcore 2016 Anthem) a po pár dalších minutách jsem si uvědomil, že Devastator opravdu splnil to, co sliboval – právoplatnou hardcore halovku, na kterou dorazili oddaní party people. Angerfistův set byl dost specifický. Maskovaný mág za mixpultem vždy servíruje sound přesně na míru danému publiku.

Kromě vlastní produkce jako Incoming a dalších tracků, byl set plný mash-upů early a millenium klasik, industrialu od I:Gora i spousty frenchcoru. To proto, aby připravil půdu pro další vystupující. Angerfist vždy byl, je a doufám, že i bude hardcore špičkou. Proto rozhodně nikdy nebudu remcat na to, že je v Česku už poněkolikáté a podobně, což hlásá spousta škarohlídů.

Hodnocení Angerfista: 9/10

Muž v buřince si pro pražský Devastator připravil Acid Bomb Album Showcase aneb ochutnávku svého aktuálního alba. Upřímně to nebylo nic, co bych si extra užil. Asi i proto, že tohle album je sice v pohodě, ale nejde o nic světoborného. Zazněly tak tracky jako Acid Bomb (s D.O.D.), Lose Your Mind (s The Sickest Squad), Hey Mambo (s Paulem Elstakem) a další věci z desky, což se přesně dalo čekat, ale nešlo o žádné překvapení. 

Za co si ale vysloužil mou poklonu, byl The Prodigy Medley složený z největších hitů této legendární britské elektronické formace. Že šlo o rozloučení s jejím zpěvákem Keithem Flintem (†49), který spáchal před nedávnem sebevraždu, bylo nad nebe jasné. Krátký megamix byl zakončen peckou Voodoo People, která plynule přešla v D.O.M. - Voodoo-Kore. To byla dokonalost, jinak byl set “jen“ nadprůměr.

Hodnocení Dr. Peacocka: 6/10

Od dalšího DJe jsem čekal říznější frenchcore a přesně ten Hyrule War, který evidentně miluje sérii The Legend of Zelda, do Prahy přivezl. To byl velký odpal, po kterém jsem už nemohl ani tancovat. Jeho věci jako F-Unicorn a další tracky, mě odrovnaly. Mimochodem, i on tu byl poprvé. Kdo neměl dost, čekaly ho další nářezy od domácích Hungry Beats a Daredevils. Já odcházel domů předčasně, ale spokojen.

Hodnocení Hyrule War: 8/10

Na srdci mě hřálo i to, že v roce 2019 konečně nastala doba, kdy tu můžeme mít harder styles halovku, která viditelně neprodělá gatě, jsou na ní fajn lidi a hraje se na ní suprová hudba. Devastator se již brzy přesune do Ostravy. 12. dubna se bude v Trojhalí Karolině konat další edice této party, která bude opět zaměřena na výhradně tvrdé tucky.

Oficiální facebook Devastatoru v Ostravě

Zobrazit celou diskusi