Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Die Antwoord report: Jihoafričtí šílenci váleli a ukázali, jak mají hudebníci komunikovat s publikem

Autor: shp - 
21. srpna 2018
10:00

Čistá energie. Lépe se pondělní vystoupení Die Antwoord v pražských Holešovicích popsat nedá. Byla to smršť kvalitní elektronické hudby, poutavá podívaná a celkově zážitek hodný jména těchto extravagantních a originálních jihoafrických umělců, kteří jsou miláčci nejenom českého publika. Takhle to má prostě vypadat.

Die Antwoord vystoupili v Česku již počtvrté. Po pražské Lucerně, Žlutých lázních a královéhradeckém festivalu Rock for People zamířili na holešovické Výstaviště. K němu jsme dorazili hezky vpodvečer. Žádné fronty nás u vchodu nečekali, kontrola proběhla rychle a hladce. Kdo dorazil dříve, mohl si užít jako předskokany českého Smacka a pro domácí publikum neoposlouchanou Moonchild Sanelly - krajanku Die Antwoord.

Show začala známým intrem - trapovou verzí klasiky Carmina Burana. A pak už to jelo! Zazněly všechny zásadní hity jako Pitbull Terrier, I Fink U Freeky, Fok Julle Naaiers, Banana Brain nebo Daddy. Pisklavý hlásek Yolandi byl jako vždy k sežrání. Stejně jako její roztomilé tanečky. Rapper Ninja se taktéž předvedl ve špičkové kondici. Jeho rýmy se nesly Výstavištěm jako kázání nestydatého kněze.

DJ Hi-Tek aka God se vůbec nebál zahrát trapové remixy hitovek, takže měli fandové Die Antwoord možnost slyšet původní i alternativní verze svých oblíbených pecek. Slyšel jsem tyhle jihoafrické démony už potřetí a vždy si dali záležet na tom, aby publikum bylo nažhavané a bavilo se. Tentokrát ale předvedli komunikaci s obecenstvem na jiném levelu. Člověk měl díky nim pocit, že je skoro na pódiu, i když stál opodál.

Závěr koncertu patřil klasicky emotivnímu tracku s trance nádechem Never Le Nkemise. Die Antwoord sklidili velké ovace. Samozřejmě zaslouženě, protože jejich vystoupení byla mela. Po nepřestávajícím potlesku se ještě Yolandi, Ninja a DJ Hi-Tek vrátili na pódium, aby zahráli, zazpívali a zarapovali svůj nejslavnější hit - Enter The Ninja. To jsme sice všichni čekali, ale stejně jsme za to byli setsakramentsky moc rádi.

Zobrazit celou diskusi