Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Terminátor, Stmívání, Bruce Willis… Lego příběh 2 je film pro dospělé

Autor: Martin Valeš - 
7. února 2019
11:40

Lego příběh (2004) je film pro všechny děti, včetně těch dětí v nitru dospělých. V novém pokračování tyto děti dorůstají na práh puberty se vším, co k tomu patří. Jako by snad ani tvůrci netočili biják pro malé. Do českých kin jde Lego příběh 2 dnes, 7. února.

Je tam akce, legrace, zvířátka, roztomilost až k ..., však uvidíte. Nechybí písničky a všechno je to z barevných kostiček, takže si to děti užijí. Jenže je to o postapokalyptickém světě à la Šílený Max či Fallout, o cestování vesmírem a časem (včetně časového paradoxu), nadává se tam do volů a pořád si to dělá srandu z filmů, na které děti nekoukají: akční sci-fi Terminátor, Total Recall a Vetřelec, puberťácká upíří romance Stmívání, Batmanové od Tima Burtona i ještě starší, řachanda To byl zítra flám o sexy cestování časem...

A kdyby šlo jen o smršť vtipů a popkulturních odkazů: místo, aby se o Bruce Willise a Smrtonosnou past filmaři jen tak otřeli, rovnou ho pozvali, ať sám sebe v legáčkovském (a tak akorát ztrapňujícím) provedení nadabuje. Copak tohle je vtip pro sedmileté?

Ostatně hrdinové dětem bez skrupulí vpálí, že těmto hláškám nemůžou rozumět, nebo uznají, že časový paradox sami nepobírají. Což může platit i pro mnohé dospělé, ale právě těmito přiznáními se z toho film parádně „vylže“, zkrátka není nutné vše znát, aby vás pobavil.

Logika ve smršti vtipů

První film byl o ryzí dětské kreativitě, hravosti a nezkažené fantazii, jež převládnou nad dospěláckými dogmaty. V pokračování se to ovšem ošklivě zvrtne. Legáčci to vidí jako epickou a depresivní válku světů.

Podobně jako v prvním filmu, zápletky hrané i kostičkové roviny jsou opět celkem prosté. Až ke konci ale začneme chápat, jak a proč jsou spjaté, a oceňovat tu chytře vystavěnou logiku. A všímat si detailů, které s tím pochopením dostávají nový význam. I z toho důvodu se film neomrzí při dalším zhlédnutí, až bude na DVD, Netflixu nebo v televizi. Plus samozřejmě záplava fórů, které v tom fofru málokdo stihne všechny napoprvé.

Stejně nabušený je hudební doprovod. Tedy doprovod, hudba je často v popředí, jak se na animák patří, vlastně je součástí děje. Opět to Lego příběh bere po svém: od kontrastu tvrdého rocku a ještě tvrdšího rapu s přeslazeným r’n’b popem, které poslouchají i vyluzují různí legáčci, až po ústřední písničku. První díl měl ultravlezlou tucárnu Všechno je tu boží, a tak je její následnice výhradně o tom, jak se vám vryje do mozku. Podobně humorný je text písně při závěrečných titulcích. Ty jsou zase „postavené“ z komplikovaných Lego strojů, docela připomínají oceňované intro seriálu Hra o trůny.

Lego příběh 2 je povedeným pokračováním. Nebylo jednoduché navázat na jedničku, potažmo na Lego Batmana. Pokračování už nemůže tolik překvapit, udělat takový "wow efekt", ale pořád je to vtipná jízda a úlet, v němž do sebe kupodivu všechno zapadá jako ty kostičky. Díky tomu je film přístupný vskutku pro celou rodinu. Klidně i bezdětnou.

Lego příběh 2

Režie Mike Mitchell

Scénář: Raphael Bob-Waksberg, Phil Lord, Chris Miller

Hudba: Mark Mothersbaugh

107 minut

Hodnocení: 85 %

Zobrazit celou diskusi