Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká ambasáda od slovenských studentek vyroste v Etiopii. Zatím je z Lega

Autor: mav - 
10. října 2019
23:30

Nová česká ambasáda v Addis Abebě v Etiopii se postaví podle návrhu studentek Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Zvítězily ve speciální kategorii mezinárodní soutěže Inspireli Awards.

Speciální kategorii soutěže „Navrhni reálný projekt“ vypsalo ministerstvo zahraničí společně s katedrou architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT). Z 281 projektů z 38 zemí (a šesti kontinentů) vybraly dvě stovky odborných porotců ten ze Slovenska. Jeho autorky Jana Hájková a Kristína Boháčová (obě 23) dokončují šestý ročník na Fakultě architektury Slovenské technické univerzity.

„Jejich návrh nás zaujal zajímavým skloubením všech požadovaných funkcí budoucího velvyslanectví. Studentky navíc použily exteriérové materiály v souladu s etiopským prostředím a s velkou lehkostí propojily českou a etiopskou kulturu,” oceňuje Petr Kyslík, ředitel odboru správy majetku ministerstva zahraničí.

Investice za 225 milionů

Coby zvláštní cenu dostaly vítězné architektky svůj návrh zpracovaný z kostiček - partnerem soutěže totiž je firma Lego, která v architektonické řadě pro starší modeláře a sběratele vydává nejrůznější světové skvosty historie i moderní doby - od Velké čínské zdi a Tádž Mahalu po Sochu svobody, Eiffelovku či Burdž Chalífu v Dubaji.

Nový areál zastupitelského úřadu vznikne na pozemku o rozloze 13 304 metrů čtverečních, komplex budov zahrne úřední budovu velvyslanectví, budovu konzulárního a vízového úseku, rezidenci velvyslance, byty pro diplomaty a budovu pro místní zaměstnance ambasády.

Na výstavbu se počítá s investicí 225 milionů korun a za optimálních podmínek by mělo být vše dokončeno do roku 2025. Nový areál nahradí komplex zakoupený v roce 1966, již zastaralý, prostorově nevyhovující a nedostatečně reprezentuje Českou republiku. 

Tradiční chlazení jako výhoda a zeď, co není jen bariéra

„Chtěli jsme využít inovativní způsob zajištění soutěže o návrh nového areálu a studentská soutěž zaručovala, že se nám podaří získat mnoho nových nápadů a zajímavých řešení,“ dodává náměstek ministra Tomáš Kryl, který byl členem mezinárodní poroty.

„Ambasáda v Addis Abebě nás zlákala možností vyzkoušet si navrhování v zemi s úplně jiným klimatem, kulturou a historií. Jako zajímavý nám přišel i nápad mít projekt nejen jako školní práci, ale moci ho přihlásit i do soutěže s šancí na skutečnou realizaci,“ říkají studentky. Na projektu pracovaly přes čtyři měsíce, návrhu předcházel výzkum, seznámení se s tradicemi africké architektury, obvyklými stavebními materiály, lokálními zdroji i způsoby ochlazování budov. 

„Stavby jsou z klasických pálených cihel, v objektech využíváme pasivní větrání, tzv. wind catcher, což je pro Afriku typický způsob ‚lapače větru‘ v podobě komínu,“ vysvětluje Kristína Boháčová. „Hlavním prvkem se pro nás stala zeď chránící areál. Nutnému bezpečnostnímu prvku jsme se rozhodly dát vyšší smysl. Nebrali jsme ji proto jako bariéru, ale jako prostředek pro vytvoření různých typů prostor,“ dodává Jana Hájková.

Zobrazit celou diskusi