Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Studentka si „odskočila“ ze školy porodit. Půl hodiny po narození syna psala test

Autor: ČTK - 
11. června 2019
17:12

Jedna studentka v Etiopii psala závěrečné testy na střední škole jen půl hodiny po porodu. Zkoušky měla původně stihnout ještě před narozením syna, ale škola termín posunula kvůli ramadánu. Aby nemusela čekat s dokončením studia další rok, přesvědčil její otec školu, aby jí povolila psát testy v porodnici. Informoval o tom v úterý zpravodajský server BBC.

Jedenadvacetiletá Almaz Deresová psala v pondělí test z angličtiny, matematiky a z amharštiny, což je úřední jazyk na severu Etiopie. Další testy bude psát v úterý a ve středu už ve zkouškovém centru.

„Protože jsem spěchala, abych se zkoušky mohla zúčastnit, tak můj porod nebyl vůbec obtížný,“ řekla.

Podle BBC je v Etiopii běžné, že dívky po porodu ze střední školy odejdou a vrátí se ke studiím o rok později. Deresová však čekat nechtěla a nyní plánuje zapsat se do dvouletého kurzu, který by ji měl připravit na univerzitu. Říká, že je spokojená s tím, jak testy dopadly a že její syn je v pořádku.

BBC také uvedla, že etiopská vláda v souvislosti se závěrečnými testy v úterý vypnula v celé zemi internet. Vláda zatím rozhodnutí nekomentovala. Média se ale domnívají, že tak učinila proto, aby zamezila sdílení zadání a odpovědí mezi studenty, jak tomu bylo i v minulých letech.

Zobrazit celou diskusi