Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostré předměty řežou do zkaženého masa maloměsta i ve své seriálové podobě

Autor: Ivan D. Hladík - 
28. července 2018
08:30

První román spisovatelky Gillian Flynn diváky přivádí do míst, kde nikdy nechtěli být. Do Wind Gap, kde vším prorůstá beznaděj i marně ukrývaná traumata. A kde brutálně umírají mladé dívky.

V osmidílné dramatické minisérii Ostré předměty, jíž na obrazovky pro HBO převedl režisér Jean-Marc Vallée (držitel ocenění Emmy za seriál Sedmilhářky) a která byla inspirována bestsellerem spisovatelky Gillian Flynn (autorky hitu Zmizelá), přichází Amy Adams v hlavní roli Camille Preakerové.

Ostré předměty řežou do zkaženého masa maloměsta i ve své seriálové podobě... Na HBO od 9. 7. 2018. Ostré předměty řežou do zkaženého masa maloměsta i ve své seriálové podobě... Na HBO od 9. 7. 2018. | HBO

Reportérka chicagského deníku se v minulosti potýkala s řadou psychických problémů, teď se vrací do rodného missourijského maloměsta Wind Gap, aby napsala o případu dvou zavražděných děvčátek. Zatímco se Camille snaží poskládat střípky traumatických událostí ze své minulosti, dostane se do konfliktu s panovačnou matkou Adorou (Patricia Clarkson), znovu se uchýlí k nebezpečnému sebedestruktivnímu chování a začne se až příliš úzce ztotožňovat s mladými oběťmi vražd.

Podívejte se na upoutávku seriálu:

Video  Ostré předměty řežou do zkaženého masa maloměsta i ve své seriálové podobě... Na HBO od 9. 7. 2018. • TRAILER  - HBO
Video se připravuje ...

Výrazné ženské hrdinky, zatuchlá a hrozivá atmosféra, bolestné a zároveň fascinující nutkání k sebepoškozování, obtížné hledání vlastní stability a vynikající výkony všech aktérů v čele s Amy Adams – to všechno jsou Ostré předměty. Na obrazovky přenesené přirozeně, s grácií, jako by mezi záběry a stránkami úspěšného románu nebyla žádná hranice. Divák se stává neviditelným průvodcem Camille na cestě za vyrovnáním se s minulostí, v obraně proti upjaté Adoře, nebo při hledání pravdy o smutném konci dvou dívek.

Přestože čtenáři oblíbené spisovatelky už předem znají rozuzlení, ani oni nejsou ochuzeni o pořádné drama. Knižní příběh v televizní verzi nabral novou sílu a v letní nabídce seriálů s přehledem zaujme a šplhá vzhůru k nejlepším hodnocením. Jean-Marc Vallée ženským charakterům rozumí, dokáže jejich příběhy vyprávět s důrazem, přitom živě a plynule tak, aby i mužská část publika postavy přijala a nechala se unášet. I proto z Ostrých předmětů vytvořil dílko, které se diváka umí dotknout... Jako jehla pod nehtem malíčku.

Hodnocení: 85 %

Ostré předměty

Drama / Thriller

Česká premiéra: 9. 7. 2018, HBO

USA, 2018, minutáž: 59 minut / díl

Režie: Jean-Marc Vallée

Předloha: Gillian Flynn (kniha)

Scénář: Marti Noxon

Kamera: Yves Bélanger, Ronald Plante

Hrají: Amy Adams, April Brinson, Violet Brinson, Chris Messina, Taylor John Smith, Will Chase, Jackson Hurst, Catherine Carlen, Patricia Clarkson, Madison Davenport...

Zobrazit celou diskusi