Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Francouzské Césary vyhrálo drama Ona. Clooney má cenu za celoživotní dílo

Autor: ČTK, bk - 
25. února 2017
09:15

Letošní francouzskou filmovou cenu César pro nejlepší film získalo v noci na sobotu psychologické drama Elle (Ona) nizozemského tvůrce Paula Verhoevena. Ocenění za ženskou hlavní roli v tomto filmu o znásilnění a následné pomstě si odnesla slavná herečka Isabelle Huppertová. Předávání cen vysílala francouzská televizní stanice Canal Plus v přímém přenosu.

Čestné ocenění za celoživotní dílo připadlo letos americkému herci Georgi Clooneymu, který při převzetí ceny zkritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Popisujeme sami sebe jako obránce svobody. Ale nemůžeme bránit svobodu v zahraničí, pokud na ni zapomínáme doma,“ zdůraznil herec, který se tak přidal k řadě dalších svých kolegů odsuzujících počínání hlavy USA.

Césara za nejlepší zahraniční film získalo britské sociální drama Já, Daniel Blake, které vypráví příběh padesátníka, jenž se po infarktu ocitne ve vyčerpávajícím procesu žádostí o sociální dávky.

Důležitá ocenění získal také film Je to jen konec světa, který pojednává o dramatikovi, jenž se po letech vrací z velkoměsta domů za rodinou, aby oznámil svou blížící se smrt. Za nejlepší režii obdržel sošku kanadský filmař Xavier Dolan. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli v tomto filmu předvedl podle francouzských filmových akademiků Gaspard Ulliel. Snímek dostal také ocenění za nejlepší střih.

Pro Belmonda dlouhý potlesk vestoje

Thriller Elle, který měl původně 11 nominací, měl premiéru na posledním filmovém festivalu v Cannes, kde zaznamenal úspěch u kritiků. Obdržel americké ocenění Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film. Cenu poskytovanou asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu si odnesla rovněž i Huppertová.

Ocenění pro nejlepší původní scénář přisoudila v noci na dnešek francouzská filmová akademie snímku L'effet aquatique.

Část slavnostního večera byla věnována filmovému matadorovi Jeanu-Paulu Belmondovi, kterému věnovali hosté přítomní v sále i na jevišti velmi dlouhý potlesk vestoje.

Césara uděluje od roku 1976 francouzská Filmová umělecká akademie. Jako první jí předsedal slavný francouzský herec Jean Gabin. Letos měl být šéfem poroty světově uznávaný filmový režisér Roman Polanski, který se ale pod tlakem feministických organizací pozice nakonec vzdal, takže zůstala prázdná. Jméno dostala cena podle tvůrce bronzové trofeje, sochaře Césara Baldacciniho.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi