Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Recenze: Estébácká provokace? Vražda tří komunistů v Babicích jako sonda do společnosti

Recenze: Estébácká provokace? Vražda tří komunistů v Babicích jako sonda do společnosti
Recenze: Estébácká provokace? Vražda tří komunistů v Babicích jako sonda do společnosti  (Autor: nakladatelství Academia)
Autor: Etienne Bláha - 
12. září 2016
11:27

Výstřely ze samopalu, po nichž zbyli tři mrtví a jeden raněný. Tak dopadl jeden z nejpodivnějších činů moderní historie – Babické vraždy. Pro některé známka estébáckých praktik, pro komunisty nástroj propagandy.

Hlavním poselstvím knihy o vraždě z roku 1951 sice je, že šlo nejspíše o akci jednoho alkoholického fantasmagorika, ale složitost situace si vyžaduje mnohem více informací.

Masakr je totiž se specifickými reáliemi tehdejší Vysočiny nerozlučně spjat. Toho si je vědom i autor Michal Stehlík, který proto vzal téma ze široka. Zavrtá vás do vztahů na vesnici, do bouřlivé poúnorové doby, do osobních příběhů hrdinů minulého odboje, kteří v komunistické společnosti už neměli místo a byli zoufalí…

Stehlík také neopomněl rozebrat propagandistické využití vražd a s tím spojenou mašinerii justičních »omylů«. Včetně většiny dokumentů z archivů představil autor i málo zveřejňované fotky z osobního vlastnictví. To všechno z knihy dělá jeden z nejkompletnějších pocitově nezabarvených svazků o Babicích. A pokud vydržíte sledovat i nutné rozmanité příběhy rodinných a příbuzenských linií na Vysočině, určitě nebudete zklamáni.


Michal Stehlík 

Babické vraždy 1951

nakladatelství Academia, 2016

Hodnocení: 85 %

.krakonos5oo. ( 12. září 2016 13:50 )

My komunisté jsme jen přechodně v ústraní. ...přijde den, z dolů jde plamen a dým, přijde den, zúčtujem spolu! ódeesáci rozvěšení na kondelábrech, není to nádherná představa o naší rudé demokracii?

mazliva.samicka ( 12. září 2016 13:02 )

Kam se STB hrabe na dnešní českou...obchodní..inspekci...

fotrpjotr ( 12. září 2016 12:32 )

Pravděpodobně jsi jejich dlouholetý člen,když to víš.

.krakonos5oo. ( 12. září 2016 11:50 )

Je nová doba. Dnešní komunisté se soudruhem prezidentem už místo termínu třídní nepřítel používají termín pražská kavárna.

smrk ( 12. září 2016 11:39 )

Běžte už s tím strašením o StB do ***e. Je to spousta let, žádný pamětník již nežije a mládež na vaše choré zprávy nereaguje - jejich zájem je fet,PC a telefon. Za chvilku se dozvíme od BLESKU ,že komunisté pozvali Hitlera do tehdejší ČSR. Debilové !!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi