Recenze: Kuchařka představuje raw jako speciální dietu pro zdraví a krásu

Recenze: Kuchařka představuje raw jako speciální dietu pro zdraví a krásu.
Recenze: Kuchařka představuje raw jako speciální dietu pro zdraví a krásu.  (Autor: nakladatelství Smart Press)
Autor: Dagmar Čechová - 
16. května 2016
15:08

Nemusíte být vitariáni, abyste občas zatoužili po tepelně neupraveném jídle. A tím nemyslíme pouze zeleninové saláty. Raw neboli syrová strava se do naší republiky dostává postupně už několik let, až v posledních měsících ale zažívá skutečný boom. Desítky nádherných receptů najdete i v nové publikaci nakladatelství Smart Press – Raw pro zdraví a krásu.

Syrová strava vitariánů se zakládá na konzumaci nevařených veganských potravin. Cokoliv, co se zahřeje nad 45 °C, považují za výživově nehodnotné, či dokonce mrtvé. „Živá strava“ je pro ně tak základem zdravého životního stylu. Vitariáni tak doma nemají troubu nebo sporák, ale sušičku, mixér či odšťavňovač. S tím si při přípravě receptů z knihy vystačíte i vy.

Kniha Raw pro zdraví a krásu od Jitky Adamové v prvé řadě popíše, co se za pojmem syrové stravy vlastně ve skutečnosti skrývá. Autorka vysvětlí pojmy jako enzymy, leukocytóza a poradí, jak správně upravovat ovoce či zeleninu a popíše, jak je syrová strava pro tělo prospěšná.

Samozřejmě, že podstatnou část publikace tvoří zejména recepty. Vše začíná u toho nejzákladnějšího – tedy jak připravit ořechové mléko, jak naklíčit obiloviny a luštěniny, jak vypadá týdenní nákup vitariána… A pak samozřejmě nejrůznější recepty od sladkých snídaní přes dipy a zálivky či hlavní jídla až po opět sladké zákusky.

Autorka knihu nekoncipuje jako kuchařku ale jako průvodce změnou životního stylu a ačkoliv je to u ní jako u přesvědčené vitariánky pochopitelné, neodpustí si občas kousavé poznámky o „masožroutech“ a jim podobných, což celou knihu zbytečně shazuje. Na druhou stranu je ovšem publikace plná skvělých a často velmi jednoduchých receptů, které stojí za to vyzkoušet.


Jitka Adamová

Raw pro zdraví a krásu

Nakladatelství Smart Press, 2016

217 stran

Hodnocení: 75%

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi