Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lisbeth se dočká pátého dílu: Lagercrantz připravuje pokračování Milénia

Lagercrantz připravuje páté pokračování Milénia.
Lagercrantz připravuje páté pokračování Milénia.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
22. dubna 2016
09:40

Švédský spisovatel David Lagercrantz připravuje páté pokračování slavné detektivní série Milénium. Autor původní trilogie Stieg Larsson zemřel na infarkt v roce 2004, čtvrtý díl série z pera Lagercrantze vyšel loni. V rozhovoru se švédským deníkem Dagens Nyheter autor uvedl, že pátý díl bude napsán ve stylu americké drsné školy, jejímž typickým zástupcem je Raymond Chandler.

Podle agentury AFP vyjde nový román z řady Milénium v roce 2017 a bude přeložen do 56 jazyků. Ačkoli bude navazovat na Larssonovu typickou temnou severskou krimi, bude bližší úspornému strohému stylu Chandlera, jehož detektivní příběhy proslavil samotářský antihrdina Phil Marlowe, napsala agentura AFP.

Lagercrantz v interview připustil, že najít nový spisovatelský hlas pro něj bylo náročné. „Je mnohem těžší psát cynickým a drsným stylem, než jsem si myslel,“ prohlásil.

Lagercrantzův předchozí detektivní román Dívka v pavoučí síti, který vyšel jako čtvrtý díl Milénia, byl podle něj stylisticky odlišný, protože zahrnoval dlouhé populárně vědecké pasáže, například o černých dírách. Nová kniha bude podle něj podstatně méně odborná.

„Budu psát víc jako Chandler nebo tím způsobem, jak jsem napsal Zlatana,“ uvedl s poukazem na životopis fotbalisty Zlatana Ibrahimoviče, jehož je rovněž autorem.

Milénium sleduje osudy investigativního novináře Mikaela Blomkvista a svérázné hackerky Lisbeth Salanderové. Larssonova trilogie, jež postupně vycházela po autorově smrti v roce 2004, získala nesmírnou popularitu. Ve světě se prodalo přes 80 milionů výtisků a knihy se rovněž staly předlohou několika filmových verzí. Rozhodnutí vydat pokračování trilogie, které autorizoval Larssonův otec a bratr, mělo množství odpůrců a provázely je také spory mezi Larssonovými příbuznými a blízkými.

Navzdory kritikám se Dívka v pavoučí síti, v níž se do centra dění dostala americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a umělá inteligence, dočkala převážně kladných recenzí a prodala se již v počtu 3,5 milionu výtisků. Šestý díl je plánován na rok 2019, uvedla agentura AFP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi