Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Recenze: Daniel řeší problém – zbláznila se jeho matka, nebo je otec skutečně vrah?

Recenze: Farma, na které sklidíte jen zlo
Recenze: Farma, na které sklidíte jen zlo  (Autor: nakladatelství Euromedia)
Autor: Kristýna Beránková - 
19. dubna 2016
13:24

Komu uvěříte, když se rodiče, kteří odjeli do Švédska jako milující pár, vrátí jako dva úhlavní nepřátelé? Matka tvrdí, že se otec zapletl do strašných zločinů a chce ji zabít. Otec vás zapřísahá, že u maminky propukla paranoidní psychóza a potřebuje lékařskou pomoc. Hlavní hrdina mrazivého příběhu Farma řeší dilema, zda odveze svou mámu na policii, nebo k psychiatrovi.

Tom Robb Smith se proslavil svou prvotinou Dítě číslo 44, odehrávající se v Sovětském svazu padesátých let, podle níž byl natočen film s Gary Oldmanem. Farma je příběh ze současnosti. Tom Robb Smith v něm vyšel ze svého rodinného prostředí, stejně jako Daniel i autor pochází ze smíšeného švédsko-anglického páru.

Danielovi rodiče jsou zámožní lidé, kteří už jsou unavení konzumním způsobem života. Prodají proto své majetky v Anglii a koupí si starou farmu v odlehlém koutě Švédska. Chystají se lovit ryby, pěstovat organickou zeleninu a dožít své dny v klidu a vzájemném porozumění. Vše vypadá idylicky…

Několik měsíců po stěhování se však Danielova matka vrací do Londýna, s sebou má tašku haraburdí, o němž tvrdí, že jde o důkazy rozsáhlého zločinného spiknutí. V patách je jí otec, který Daniela ujišťuje, že se matka psychicky zhroutila a může být nebezpečná.

Příběh čtenáře pohltí a drží ho v napětí do posledních stránek. Události, které se odehrály ve Švédsku, se odhalují postupně, tak jak je líčí rozrušená matka Danielovi. A rozuzlení je skutečně překvapivé.


Tom Robb Smith

Farma

Knižní klub, 2016

320 stran

Hodnocení: 85 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi