Recenze: Chlebová bible pro ty, co krouží prstem v kváskové mapě Česka

Pekařský učeň
Pekařský učeň  (Autor: Kniha Zlín, Kitchen Art)
Autor: David Vaníček - 
14. prosince 2015
17:00

Patříte mezi ty, kterým nic neříká pytlík se směsí a domácí pekárna? Raději si vyměňujete kvásek a pravidelně se o něj staráte jako kdysi o Tamagoči? Pak je následující knížka vaší biblí. Pekařský učeň od Petera Reinharta vyšel v češtině.

Autor knihy je mezi fanoušky pečiva už známý jako instruktor pečení a zakladatel legendární pekárny Brother Juniper’s Bakery. Již 15 let stojí v čele amerického hnutí řemeslného chleba.

I když na přebalu knihy vidíme asijského chlapce s pecnem chleba, s orientem nemá tahle kuchařka nic moc společného. Autor získával zkušenosti v zemi, kde pečivo tak nějak víc voní a křupe – ve Francii. A právě zkušenosti od mistrů baget vám předává.

Kniha má přes 100 fotek, dozvíte se z ní podrobně o dvanácti fázích chleba a na téměř 300 stranách poznáte pečivo ze Švédska, Itálie, Anglie, Vídně, Portugalska nebo New Yorku. Krekry, briošky, focacci, štóly, sladké chleby… Vyberete si! 

Recepty na luxusním leském papíře doplňují i citáty o chlebu, a protože jíme (a pečeme) očima, tak je jasné, že fotograficky nešlo tuhle publikaci ošidit. A snaha je znát. Snímky sice nemají takový food styling, na jaký jsme si zvykli třeba u Dity Pecháčkové, ale jsou praktické a dostatečné na to, abychom věděli, jak má vypadat výsledek.

#Peterreinhart checking the gluten development of Sprouted Whole Wheat Focaccia with Probiotein #sproutedgrains

Fotka zveřejněná uživatelem Cardamom Cafe and Bakery (@cardamomcafeandbakerysd),Lis 7, 2015 v 6:42 PST

Abychom neskončili jen u receptů, ty totiž tvoří až druhou část obsáhlé knihy. Pekařský učeň je pro čtenáře skutečně jako takové uživatelsky příjemné učiliště. Naučí vás, čím se na pečení vybavit, jak to dělat, čím stříkat na těsto, jak ho zpracovávat, aby se nelepilo… Jak dostat ze zrna to nejlepší. A nabídne i podrobou tabulku, kde vyčtete vlastnosti chlebů z receptur. Je tučný, přímý nebo plochý…? 

Pekařský učeň je informačně velmi naplněná publikace, ale myslím, že pro amatérské a netrpělivé pekaře není vhodná. Bude však klenotem pro ty, kteří poslouchají, jak křupe kůrka, kteří vědí, jak má vypadat střída, a pro které je potěšením věnovat byť jednomu pecnu chleba čas a trpělivost, jakou si zaslouží.

Pekařský učeň, Vydává Kitchen Art a Kniha Zlín. Vázaná vazba, 286 stran. 

Hodnocení: 70 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi