Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Na svobodu pomohl vrahovi posudek

Vrah Roman Postl (39) z Teplicka
Vrah Roman Postl (39) z Teplicka  (Autor: Helena Lacinová, Jana Ulrichová)
Autor: zb, lac - 
8. září 2008
17:37

Byl čtyřnásobný vrah Roman Postl dobrý herec? Jak oklamal soudce, rodiče, soudního znalce i kurátory? Věřili mu všichni. I vlastní máma!

Ještě před týdnem Romana kurátoři líčili jako člověka, který seká dobrotu a chválili ho. Plzeňský soudce Vladimír Žák, který rozhodl o Postlově propuštění z Borské věznice, totiž dostal 28. srpna dopis od probační a mediační služby s Postlovým hodnocením.

"Nebylo tam vůbec nic o jeho problémech s alkoholem či drogami," říká Žák. Naopak. Byla tam samá chvála. Postl se vrátil k rodičům, našel si práci a pravidelně se hlásil kurátorům.

"Kdybych měl náznaky něčeho, že porušuje zákon, okamžitě bych rozhodl, aby se do vězení vrátil. Nic takového jsem k dispozici neměl," dodává Žák.

To on 28. února rozhodl, že Postla pustí z Borské věznice, kde si odpykával trest za vraždu. Žádost podali jeho rodiče. Ti se také za něho zaručili a slíbili vzít ho k sobě bydlet. Postl si u soudu uvědomoval svoji vinu. Argumentoval závažnými zdravotními problémy.

Měl těžkou cukrovku a kvůli tomu podstupoval operaci slinivky. "Důležitý byl hlavně psychologický posudek. Vyzníval jednoznačně v Postlův prospěch," vysvětluje Žák.

"Posudek má opravdu velkou váhu. Když psycholog napíše, že propuštění z výkonu trestu nedoporučuje, tak soudci skoro vždy rozhodnou v neprospěch vězně,! říká advokát Lubomír Soukup.

Co stálo v posudku znalce?

  • Míra nebezpečnosti, že by se vrátil k protizákonným jednáním, není u něho větší, než u jedince z většinové části populace
  • Sebeovládání u něho nijak nevybočuje z normálu. Je stejné jako u každého normálního jedince.
  • Pokud se bude realizovat scénář, který si Postl stanovil (vrátí se k rodičům, najde si práci, atd.), prognóza je pro něho velmi příznivá.

Matka vraha: Zemřela nám dcera, zemřít měl on!

Zhroucená matka pětinásobného vraha Daniela Postlová (58) Blesku řekla: "To se omluvit nedá, co ..udělal. Ale vím, jak je rodičům. V říjnu to budou dva roky, co nám zemřela dcera na rakovinu. Roman měl umřít," řekla s vyplakanýma očima a netušila, že její přání se naplnilo a už syna, kterého se zřekla už nikdy neuvidí.

S viditelně zlomenou ženou jsme mluvili před polednem, v době, kdy ten o kom mluvila a těžko vyslovovala jeho jméno, zemřel.

Viktor Postl (62), otec pětinásobného vraha se k synovi nechtěl znát a zapudil ho, když jsme s ním mluvili poprvé.

Otec vraha Otec vraha | Helena Lacinová, Jana Ulrichová

"Ve výchově to nebylo, jak si někdo myslí. Všichni ho jako žáka a studenta chválili. Byl hodný. Vystudoval průmyslovku, udělal policejní školu, pracoval jako celník. Pak šel do invalidního důchodu kvůli zdravotním potížím. ..Nevím, nemá cenu to rozebírat. Rád bych udělal to, že bych se rodičům a blízkým mrtvých omluvil, ale to nejde. Nemá to cenu. Lidem to život nevrátí a nám ho zničil taky," je zle Postlovi staršímu.

"Je to zvíře. Zrůda. Není už to můj syn. Něco se muselo stát. Zkrat tehdy před deseti lety. Teď to pondělí. Nevím. Věřili jsme mu na dvěstě procent, že to neudělá," řekl zlomený otec.


Jak umírala zrůda? To se dočtete v úterním tištěném Blesku, kde najdete i EXKLUZIVNÍ FOTO PĚTINÁSOBNÉHO VRAHA!!!

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání