Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Věci z domu vynášela po zásahu Bašová!

Autor: Ondřej Požár - 
25. července 2008
10:26

Další svědkyně Jana Němcová bydlí hned naproti domku v Kuřimi, kde byl v kobce pod schody vězněný Ondra. Popsala, jak Klára a Kateřina Mauerovy nosily dítě do domu a do auta.

"Myslím, že to byl chlapeček," soudí Němcová. Zjevně však mluvila o Aničce, kterou v té době hrála Barbora Škrlová (34).

Svědkyně totiž vzápětí popsala vysvobození Ondry z komory pod schody. "Viděla jsem to, protože máme dveře přímo naproti jejich dveřím. Otevřenými vchodovými dveřmi jsem viděla, jak se hasiči snaží dostat do komůrky pod schody. Po půlhodině tam vnikli a vytáhli chlapce. Byl nahý. Lékařka ho mezi dveřmi zabalila do deky a odnesla do sanitky. Nikdy před tím jsem tam toho chlapce neviděla," uvedla svědkyně.

Potvrdila také, že asi čtyři dny po loňském zásahu v Kuřimi vynášela Hana Bašová z domku různé věci v papírových krabicích. "Ty si asi schválně přinesla někde ze supermarketu," sdělila Němcová. Když jí soudce Pavel Göth ukázal ve spisu fotku Bašové, řekla, že to právě ta slečna, která věci z domku v Kuřimi vynášela.

Eliška Vondráčková Eliška Vondráčková | Ondřej Požár

Spolužačka Kláry Mauerové: Anička se chovala jako miminko!

"Myslím, že mi o Aničce říkala, že pochází někde z Ukrajiny, že byla týraná a pokud by se o ni nestarala, tak by se vrátila na Ukrajinu.

Uložila ji do postele. Anička se chovala jako miminko. Klára říkala, že má leukémii. Je to prý vlivem prožitých událostí a týrání. Viděla jsem, jak jí dává umělé dýchání, protože se jí rozbil dýchací přístroj. Také Klára říkala, že se musela naučit dávat Aničce injekce. Anička mi přišla vystrašená, Klára ji budila, aby neusínala, aby se Aničce nezastavilo dýchání," uvedla spolužačka z vysoké školy a kamarádka Kláry Mauerové Eliška Vondráčková.

Klára podle ní často telefonovala, prý s panem doktorem, ale při hovorech odcházela do vedlejší místnosti. "Domácí péče byla podle Kláry pro Aničku nejlepší. Říkala, že se ji snaží adoptovat. Už zemřelá žena se měla postavit do role matky Aničky. Klára říkala, že je na tom domluvená se soudkyní. Jméno Barbory Škrlové jsem neznala," uvedla svědkyně. Nejvíc se Klárou stýkala od října 2005 do dubna 2006.

Občas u Kláry v bytě v Krásného ulici v Brně přespala. Kluci tam prý byli jen občas. "Na noc kluci odcházeli přespat k babičce," dodala. Když už v bytě byla Anička, tak tam chlapci nebyli. "Klára říkala, že jsou u babičky. Jednou jsem viděla Jakuba," sdělila Vondráčková.

Anička podle ní mohla vypadat starší než byla, ale její věk odhadla na čtrnáct let. "Nikdy bych neřekla, že to je dospělá žena," přiznala svědkyně. Podle ní byla Klára k týrání chlapců zmanipulovaná, musela být pod tlakem, aby to udělala.


Jakub se prý po příchodu do Klokánku choval jako robot. Více zde.

"Ondra chtěl z mých prsou mlíčko," vypověděla učitelka z Klokánku Alena Tomšová. Více zde.

Lucie Turková stáhla svá obvinění proti svému exmanželovi. Více zde.


CO PŘINESL ČTVRTEČNÍ SOUD:

Byla Kateřina Mauerová vybrána jako oběť? Více zde.

Jeden z pravděpodobných hlavních vůdců kuřimské sekty Viktor Skála vypovídal u soudu. Více zde.

Soud vyslechl 'pravou ruku' Josefa Škrly Pavla Procházku. Více zde.

Podle tvrzení své sestry Gabriely byla Klára Mauerová vzorná matka. Více zde.

O psychickém stavu chlapců vypovídaly dvě vychovatelky z brněnského Klokánku. Více zde a zde.

Obžalovaný Turek si půjčil klec pro psy, která byla využívána při týrání chlapců. Více zde.

Dědeček Ondřeje a Jakuba neměl prý o jejich týrání ani tušení. Více zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání