Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policista: Ondra se usmíval, když jsme ho zachránili!

Autor: Ondřej Požár - 
25. června 2008
12:00

Aktualizováno o další výpovědi. Jako první ve středu u soudu v kauze Kuřim vypovídal zasahující policista Ivo Otáhal, který se podílel na vysvobození Ondřeje (8) z kobky pod schody v kuřimském domku.

Procesu se z obžalovaných opět účastnili jen sestry Mauerovy a Jan Turek. Sourozenci Škrlovi stejně jako Hana Bašová chyběli.

"Soused oznámil, že chytil signál na jeho chůvičce, že je tam vidět žena, která cpe jídlo do pusy chlapci a mlátí ho. Podívali jsme se na záznam. Vyrozuměli jsme státního zástupce a vešli jsme do domu. Otevřela nám Klára Mauerová. Z patra se začal ozývat křik a dolů sešla Anička," popsal zásah policista. Aničku s Klárou odvedl do obývacího pokoje. Klára mu řekla, že má ještě dva syny.


"Věděli jsme, že chlapec je v komoře pod schody. Odtud se ozývaly zvuky. Paní Mauerová tvrdila, že nemá klíče. Říkali jsme jí, že za dveřmi je chlapec, jehož signál obrazu zachytila chůvička souseda. Ona tvrdila, že tam nikdo není! Proto jsme přivolali hasiče a záchranku, která si chlapce převzala," vypověděl Otáhal.

"To děvče - Anička - mělo na sobě pyžamo. Měla rozpuštěné vlasy a na očích brýle. Lezla po čtyřech po zemi a křičela cosi jako Mama, mama! Taky volala Ondra, ba! Klára a její sestra nám bránily v otevření dveří. Když jsme chlapce vyváděli z komory, usmíval se a byl rád, že je venku. Když jsme dveře kobky otevřeli, odpor sester Mauerových ustal," řekl policista.

Po vysvobození Ondřeje vešel Otáhal do komory s technikem. Byla tam jen police a na ní sklenice. "Chlapec ležel nahý na zemi," upřesnil ještě svědek. Podle něj sestry Mauerovy nejevily zájem o zdravotní stav vězněného kluka.

"Připadalo mi, že i Anička bránila policistům v pohybu, držela se jich na nohy. Pohybu bránily všechny tři," odpověděl na dotaz obhájce Kateřiny Mauerové Ivo Otáhal.

Čtěte také:
2. výpověď:
Novinář Patočka: Věřil jsem, že je Škrlové 15!

3. výpověď:
Kamarádka Kateřiny: Půjčila jsem dceru k testům DNA

4. výpověď:
Lékařka: Škrlová vydávala skřeky, Ondra nebyl vystrašený

5. výpověď:
Matka Škrlové: Lituji, že jsem o týrání Barbory nevěděla!

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání