Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novinář Patočka: Věřil jsem, že je Škrlové 15!

Autor: Ondřej Požár - 
25. června 2008
10:24

V Kauze Kuřim vypovídal ve středu jako druhý známý novinář Jakub Patočka. "Jana Škrlu a Jana Turka neznám. Kateřinu Mauerovou znám už dlouho jako spolužačku z vysoké školy. Kláru Mauerovou jsem poznal až později," vypočítává Patočka.

Koncem léta 2006 ho vyhledala Kateřina, na kterou měl dobré vzpomínky. "Byla to spíš kamarádka mé ženy. Když moje manželka zemřela, tak mi Kateřina psychicky pomohla. Pak za mnou přišla a vylíčila mi příběh o Aničce, nalezenci, o kterou se starala babička Drcmanová. Chtěla radu, jak to řešit," vypověděl novinář.


"Angažoval jsem se v otázkách lidských práv, proto si myslela, že mám kontakty. Odkázal jsem ji na kompetentní osoby, mezi nimi byla Anna Šabatová (z úřadu ombudsmana - pozn. red.). S Kateřinou jsem pak mluvil po telefonu jednou za tři týdny. V březnu 2007 soud rozhodl o svěření Aničky do péče Kláry, tak jsem měl věc za šťastně vyřízenou. Rozsudek ale nebyl pravomocný," řekl Patočka.

Katka mu prý po zásahu v Kuřimi volala a řekla, co se stalo. "Klára se tehdy zhroutila. Já jsem v té době dítě, nalezence, neviděl. Chtěl jsem se s Klárou a Aničkou setkat. Viděl jsem je poprvé loni v květnu v bytě na Krásného ulici. Klára mluvila přerývaně a tiše. Myslel jsem, že jde o jednorázový zkrat. Utišoval jsem ji, na praktické věci tenkrát nebylo pomyšlení. Bral jsem to tehdy jako jednorázový Klářin zkrat. Nevěděl jsem, že se na tom měla podílet i Kateřina. Přemýšlel jsem o způsobu, jak to co nejlépe veřejně vysvětlit," uvedl svědek.

Kateřina mu pak sdělila, že verze o nalezené Aničce je lživá. Narušilo to jejich vztahy. "Několik týdnů jsem tomu věnoval mnoho sil. Řadu věcí jsem se dověděl až u výslechu na policii. Proto jsem pak vydal tiskové prohlášení a Kateřině jsem řekl, že už se nebudu tvářit, jako by se nic nestalo," zdůraznil Patočka.

Kateřina se podle něj obávala dát Aničku do Klokánku, protože byla ve špatném psychickém stavu. "Aničku jsem bral jako dívku, která byla postižená, trpěla prý i autismem. Ona byla krátce i u nás doma. Viděl ji můj patnáctiletý syn, řekl mi později, že neuvěří, že to nebyla patnáctiletá dívka," řekl novinář. A dodal, že pak už bylo jasné, že žádná Anička Mauerová není!

Zmínil i tzv. norskou verzi, kterou vymyslely Kateřina s Barborou. "Tehdy mi to nepřipadalo tak zvrácené jako dnes," doplnil Patočka. Bylo prý tenkrát velmi těžké Katku přemluvit, aby Aničku vůbec dala do Klokánku. "Barbora hrála svou roli mistrovsky. Působila dokonale jako patnáctileté dítě," míní Patočka.

"Neměl jsem pochybnosti, že Anička je dítě, které je postižené. Viděl jsem, jak Anička vyběhla za motýlem v Brně na Hádech, kde jsme zastavili, když jsme zjistili, že Klokánek je obklíčený novináři, kteří na nás čekali. Byl jsem u předávání Aničky v Klokánku, Převzala si ji ředitelka Pokorná, jedna z tamních tet a psycholožka. Braly ji jako patnáctileté dítě," líčil žurnalista události z loňského května.

Kateřina opáčila, že Patočka se případu věnoval 13 dnů, nikoliv týdny, jak řekl. A navrhl prý, jak legalizovat pobyt Aničky v ČR. "Nesouhlasila jsem, aby ten případ byl tak moc medializovaný. Věděl už dřív o lživé vsetínské verzi Aničky. Proto jsme se rozešli ve zlém," zdůraznila Kateřina Mauerová. Klára dodala, že jí sestra zakázala mluvit o norské verzi.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání