Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka Škrlové: Lituji, že jsem o týrání Barbory nevěděla

Autor: Ondřej Požár - 
25. června 2008
12:23

Zemitá svědkyně. Tak se dá označit Renáta Škrlová, matka obžalovaných sourozenců Barbory (34) a Jana (26) Škrlových, která ve středu jako pátá v pořadí vypovídala v kauze Kuřim. Josefa Škrlu si vzala v roce 1994. A rok už ho neviděla. Vůbec prý netušila, že Barbora žije u Kláry Mauerové jako Anička.

"Dcera Barbora měla problémy se štítnou žlázou. Přibrala na váze. Po vyšetření mi řekli, že se přejídá. Dávala jsem jí léky, po nichž šla její váha pomalu dolů. Měla přes sto kilogramů. Měří 158 cm. Shodila tenkrát asi šedesát kilo. To už bydlela na Meruňkové ulici. Dcera byla kvůli zdravotním problémům několikrát hospitalizovaná v Dětské nemocnici v Brně," vypověděla Škrlová.


Její druhá dcera Kristýna je těžce postižená, stará se o ni 24 hodin denně. Prodělala 14 operací, a to i v Německu v Heidelbergu a v rakouském Innsbrucku.

Nevěděla, že se Barbora pohybuje v Dánsku a Švédsku. "Byli jsme loni od 6. do 16.června v Řecku na dovolené. Manžel mi 13.června řekl, že odjíždí za dcerou do Skandinávie. Prý tam budou dělat nějaké rozhovory s novináři. Manžel má sestřenici v Dánsku. Od té doby jsem manžela neviděla. Naposledy mi volal letos 7. nebo 8.ledna, že dcera půjde k soudu," řekla svědkyně.

"Máte pro to nějaké vysvětlení?" ptal se soudce Pavel Göth. "Myslím, že na to nemusím odpovídat. Nevím," odvětila bývalá dětská lékařka Renáta Škrlová. Její muž prý jezdil do Ázerbajdžánu na služební cesty. "Nevím, proč tam jezdil. Nemám přehled, jak si vydělával. Ani jsem se o to nezajímala, proč jezdí do Ázerbajdžánu," uvedla Renáta Škrlová.

Barbora podle ní byla naivní a nepraktická. "Tenkrát za posledního čtvrt roku zhubla a řekla jsem jí, že dopadne jako anorektička. Ale ona tehdy snědla všechno, co jsem jí dala. V roce 2006 jsem Barboru dlouho neviděla. Pak jsem ji viděla s Kateřinou, vždy ji přivedla a odvedla. Věděla jsem, že spolu bydlí v bytě v Meruňkové ulici v Brně. Ten byt měla Barbora od svých 18 let. Měla jsem za to, že se Kateřina o ni dobře stará

Loni v květnu mi dcera Kristýna řekla, že je Klára v televizi. Říkala jsem, že to není možné. Vůbec jsem netušila, že by se Barbora přestěhovala ke Kláře. Nevím nic o tom, že by dcera měla cokoliv společného s Hnutím Grálu. Jen jsem o tom četla v novinách, jsou to blbosti," sdělila manželka Josefa Škrly, považovaného za šedou eminenci celé otřesné kauzy.

"Měl někdo z vaší rodiny vazby na Hnutí Grálu?" ptal se jí soudce Pavel Göth. "Myslím, že ne, ale nevím. Doprovázela jsem manžela na nějakou akci do Rakouska. Hlídala jsem tam Honzíka, kterému tehdy bylo pět nebo šest let," upřesnila Škrlová.

Josef Škrla vystudoval textilní průmyslovku. Při praxi v textilce spadl na schodech, utrpěl úraz hlavy a otřes mozku. Pak onemocněl. "Je v invalidním důchodu. Ten mu chodí na účet, ke kterému mám přístup. Peníze z něho poslední dobou nevybírá," přiblížila finanční situaci rodiny Renáta Škrlová s tím, že pobírá sociální dávky na dceru Kristýnku, která má třetí stupeň postižení.

Barbora jí prý nikdy neřekla, že by byla znásilňovaná a týraná. "Myslím si, že se bála. Proto se nesvěřila. Bála se, že by ji týrali ještě víc. Do smrti nepřestanu litovat, že jsem to nevěděla," soudí Renáta Škrlová.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání