Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Divné chování umělé inteligence: Píše neexistující slova, uživatelům posílá děsivé zprávy!

Autor: btk - 
22. února 2024
07:37

Systém umělé inteligence ChatGPT začal v poslední době znepokojovat některé uživatele divným chováním. Existují důkazy, že na jednoduché otázky AI odpovídá v neexistujícím jazyce a naznačuje, že je s uživatelem ve stejné místnosti. Tvůrci softwaru uvedli, že o problému vědí a situaci monitorují.

V jednom z příkladů si uživatel s umělou inteligencí dopisoval v souvislosti s jazzovými alby, která by mohl poslouchat na vinylu. Odpověď AI ale uživatele překvapila. ChatGPT totiž opakoval to samé spojení stále dokola: Příjemný poslech.

Systém umělé inteligence ChatGPT začal v poslední době znepokojovat některé uživatele divným chováním. Systém umělé inteligence ChatGPT začal v poslední době znepokojovat některé uživatele divným chováním. | reddit/@StackTrace5000

Vymyšlená slova, ale i děsivé zprávy

V jiných případech AI odpovídá nesourodé věty, či dokonce odpovídá ve španělštině. A to bez vyzvání. Uživatelé se setkali nejen s mícháním dvou jazyků dohromady, ale také s vymýšlením neexistujících slov.

Někteří dokonce uvedli, že odpovědi začínají být velmi znepokojivé. Na žádost o pomoc s kódováním se v rozsáhlé a nesmyslné odpovědi uživateli také objevila věta, že AI je s ním v jedné místnosti. „Je děsivé tohle číst ve dvě ráno,“ napsal komentující na sociální síti Reddit.

Může za to teplota AI?!

Není dosud jasné, proč k problémům s AI dochází. Tvůrci ChatGPT však uvedli, že o problému vědí a celou situaci bedlivě monitorují. „Prověřujeme hlášení o zvláštním chování ChatGPT,“ uvedli.

Podle jistých teorií je zvláštní chování AI způsobeno změnou nastavení. Vývojáři totiž mohou v nastavení umělé inteligence regulovat „teplotu“ chování. Čím je „teplota“ vyšší, tím jsou odpovědi rozmanitější a neobvyklejší. Nižší teplota naopak AI umožňuje přesnější odpovědi.

Video  Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text.  - Videohub
Video se připravuje ...

viho ( 22. února 2024 15:38 )

Problém je v tom, že ta současná údajná umělá inteligence nemá analytické myšlení. Tedy sama neřeší podstatu problému, pouze přebírá řešení z obrovského množství dat. Na první pohled to vypadá bombasticky, ale na skutečnou práci to vhodné není, protože výsledek není zaručen. Lze si to představit v podstatě jako hloupého studenta, který opisuje od ostatních. Občas se prostě špatně podívá a napíše hloupost, protože tomu co píše ve skutečnosti nerozumí. Vzhledem k nespolehlivosti a obrovské spotřebě energie to člověka ve většině oborů jen tak nenahradí.

BobyNo1 ( 22. února 2024 08:21 )

Mně ten Copilot např. zařadil "květen" do podzimních měsíců, a když jsem ho na to upozornil, napsal mi, že má omezené znalosti a končí debatu. Nebo mi vypsal seznam "všech" škol v jistém okrese: Jednu trefil, na čtyři "zapomněl" a v jedné se spletl, vůbec v té obci není. Nic moc úroveň, tedy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání