Cest k úsporám za topení se nabízí celá řada, ne každá však je realizovatelná snadno a rychle. Právě inteligentní regulace topení tak může být prvním krokem. A to nejen v případě novostaveb. Valná většina systémů, které jsou na trhu k dispozici, umožňuje totiž i bezdrátovou variantu, kterou lze instalovat bez zbytečného vrtání a sekání i v době, kdy je již nemovitost plně v provozu. Nasadit lze obvykle jak v kombinaci s podlahovým vytápěním, tak i s vytápěním prostřednictvím radiátorů nebo při využití obou systémů. Jednou z řady možností je například systém Wavin Sentio. Jeho výhodou je, že lze propojit s rozsáhlou škálou zdrojů, jako například s kondenzačními plynovými kotli, tepelnými čerpadly či elektrickými kotli a spotřebu lze s jeho pomocí regulovat i v případě dálkového vytápění objektu teplárenskými společnostmi.

Jak to funguje?

Srdcem a vlastně i mozkem systému je centrální řídící jednotka (CCU), která s pomocí umělé inteligence zapíná a reguluje topení tak, aby byl v jednotlivých místnostech či zónách zajištěn co nejvyšší tepelný komfort při co nejnižší spotřebě energie. Potřebuje k tomu jen vstupní data o teplotách venku i vevnitř. Informace o venkovní teplotě jí předává venkovní teplotní čidlo, které musí být instalováno na severní straně budovy a mělo by být chráněné před slunečním svitem. Údaje o pokojových teplotách zase získává s pomocí senzorů, které jsou rozmístěny v jednotlivých místnostech. Jde o de facto o alternativu termostatů, které kromě pokojové teploty měří i vlhkost, ale nemají ovládací rozhraní. Mohou být ovládány pouze přes dotykový display celého systému nebo i na dálku pomocí aplikace instalované na počítači či mobilním telefonu. 

Úspory pro rodinné domy, školy, školky, kanceláře i nemocnice

Díky zmíněné integrované umělé inteligenci pak systém dokáže sám reagovat na aktuální situaci a regulovat teplotu v každé místnosti samostatně, a to dle konkrétního zadání, které se v průběhu dne může i několikrát měnit. Například pokud uživatel nastaví, že chce mít v pracovně v 7 hodin ráno příjemných 23 stupňů, systém sám začne s teplotou pracovat a připravovat se na ni ještě před sedmou hodinou. Kolem 4. hodiny odpolední už může pracovna pomalu začít chladnout, natápět by se ale měl dětský či obývací pokoj. To samé lze využít i ve školách či školkách, nemocnicích, kancelářských objektech nebo hotelích, které vždy mohou topení v daném pokoji zapínat až bezprostředně před příjezdem hostů. Právě tento přístup umí udržet náklady za vytápění na uzdě. Pořízení inteligentního systému sice předpokládá jistou investici, podle dosavadních zkušeností investorů se ale náklady obvykle vrátí již během dvou topných sezón.

Vysoké náklady na topení udrží na uzdě umělá inteligence
Autor: Wavin Czechia s.r.o.

Ještě větší úspory s pomocí podlahového topení

Asi největších úspor pak lze dosáhnout v případě kombinace inteligentního systému regulace s podlahovým topením. To totiž zajistí rozložení teploty v místnosti výrazně lépe než při topení radiátory. Topná plocha má ve srovnání s radiátory také nižší teplotu, a proto na nahřátí média není potřeba tolik energie. Zároveň podlahové topení umožňuje použití moderních zdrojů tepla, jako jsou sluneční kolektory, tepelná čerpadla, nebo kondenzační kotle. 

Kromě úspor a tepelného komfortu i čistý a zdravý vzduch

Kromě tepelného komfortu umožňuje inteligentní systém zónové regulace obvykle udržovat i optimální vlhkost a v případě zmíněného systému Wavin Sentio dokonce i zdravé ovzduší s bezpečnou koncentrací oxidu uhličitého (CO2). Tento systém totiž ve své nové verzi označované číslem 14 dokáže účinně řídit také ventilaci, čímž eliminuje nadměrnou koncentraci CO2. Ten sice obvykle není přímo nebezpečný pro lidské zdraví, ve vysokých koncentracích může způsobovat nepříjemnosti, jako jsou bolesti hlavy, únava, podrážděnost nebo zvýšená srdeční frekvence. Novinka je proto vhodná například pro objekty, kde se v jedné místnosti nachází vyšší počet lidí – jako jsou školy, úřady, kulturní domy, obchody, nemocnice nebo kancelářské firmy. Tato funkce je užitečná i v laboratořích, průmyslových provozech nebo uzavřených místnostech s omezenou ventilací.